null Masterscriptie

Masterscriptie

  • Onderwijswetenschappen
  • OM9906
  • 15 EC
  • Vanaf € 1152
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In de cursus Masterscriptie ga je het onderzoeksvoorstel uitvoeren dat je eerder in de cursus Scriptieplan hebt uitgewerkt. Het uitvoeren van een onderzoek en het schrijven van een scriptie, is een cyclisch proces. Tijdens de uitvoering van je plannen kan het zijn dat je nog nadere literatuur bestudeert of anderszins tegen dingen aanloopt die aanleiding geven tot bijstelling/aanscherping van het theoretisch kader, de onderzoeksvragen en/of methodologische keuzes. Gekozen onderzoeksinstrumenten zul je kritisch bekijken en eventueel aanpassen. Soms moet je zelf een instrument ontwerpen dat ook aan kwaliteitseisen moet voldoen. Nadat je het onderzoek hebt uitgevoerd en de resultaten en conclusies (in concept) zijn uitgewerkt, komt opnieuw een fase van confrontatie met de literatuur. In welke mate liggen jouw resultaten in lijn met andere onderzoeksresultaten? Wat zijn de sterke punten en tekortkomingen van jouw onderzoek? Wat zijn de implicaties van jouw onderzoeksresultaten voor de praktijk? Kortom, dan ben je toe aan de fase van discussie en integratie. Bij het uitvoeren, analyseren en rapporteren krijg je begeleiding van een ervaren onderzoeker. Jouw begeleider vormt jouw klankbord bij het maken van keuzes en is een kritische meelezer van je scriptie.

Leerdoelen
Voor het maken van een scriptie doe je ervaring op met het zelfstandig opzetten en uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek en met het schriftelijk presenteren daarvan.
Meer specifiek leer je:
- langere tijd aan een onderzoekstaak te werken;
- een scriptieonderwerp te kiezen en dat op creatieve wijze om te zetten in een hanteerbare doel- en vraagstelling;
- uit diverse bronnen relevante informatie voor de vraagstelling te putten;
- deze informatie te selecteren en te ordenen;
- eerder verworven kennis en vaardigheden te gebruiken voor het uitwerken van een vraagstelling in deelvragen of hypothesen;
- geschikte meetinstrumenten te kiezen of te ontwerpen;
- een passend onderzoeksdesign te kiezen;
- de theoretisch onderbouwde vraagstellingen en het technisch ontwerp van het onderzoek te beschrijven in een onderzoeksplan;
- in een onderzoeksveld systematisch gegevens te verzamelen;
- geschikte technieken te kiezen om de gegevens te analyseren;
- de resultaten van de gegevensanalyse te bediscussiëren en in een breder kader te plaatsen;
- eigen conclusies en meningen te formuleren; eventuele aanbevelingen te verbinden aan onderzoeksresultaten;
- een complex geheel van gegevens onder te brengen in een helder en systematisch betoog;
- het onderzoek schriftelijk te presenteren.

Ingangseisen

De cursussen Onderwijswetenschappen: theorie en onderzoek in de praktijk, Methoden voor onderwijsonderzoek, Ontwerpen van onderwijs of Onderwijs ontwerpen en innoveren met ICT, Atelier en Scriptieplan dienen afgerond te zijn.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Voorkennis

Van studenten wordt in deze cursus verwacht dat je kennis hebt van onderwijswetenschappelijke methoden en technieken en die op gepaste wijze kunt toepassen. Daarnaast dien je een basis te hebben in de volgende academische vaardigheden: literatuuronderzoek, dataverzameling, dataverwerking, data-analyse, data-interpretatie en academisch schrijven (waaronder correct toepassen van de geldende APA-richtlijnen op het gebied van refereren, schrijven en opmaak).

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Individueel.

Tentamenvorm

Scriptie.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Digitale leeromgeving

Als student van deze cursus kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.