null Biologische grondslagen: cognitie

Biologische grondslagen: cognitie

  • Psychologie
  • PB0612
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De cursus Biologische grondslagen: cognitie vormt een verdieping in de biologische psychologie, met name als het gaat om de anatomie van onze hersenen en de wijze waarop het functioneren van de hersenen wordt gemeten en gemonitord. Deze cursus bestaat uit twee thema’s. In thema 1 kom je in aanraking met de anatomie, ontwikkeling en beeldvorming van het brein. In thema 2 krijg je inzicht in de hersenprocessen die ten grondslag liggen aan horen, aandacht, beweging, geheugen, executieve functies en emoties. Ook leer je op welke manier hier onderzoek naar wordt gedaan.

Hoe weten we wat er plaatsvindt in onze hersenen? Waarom kunnen we ons wel herinneren wie we jaren geleden zijn tegengekomen, maar vergeten we soms meteen na een tentamen die ene naam van die theorie? Hoe kan het dat we tijdens een feest in gesprek kunnen zijn met iemand en toch ook een interessant gesprek ernaast kunnen volgen? Welke experimenten worden gedaan om hier meer informatie over te vergaren? Binnen deze cursus kom je in aanraking met functies die ten grondslag liggen aan onze waarneming, beweging, aandacht, geheugen, executieve functies en emoties. Niet alleen vanuit de cognitieve psychologie, maar ook vanuit de biologische psychologie, met name door hersenonderzoek, zijn wetenschappers de laatste jaren enorm veel te weten gekomen. Vanuit al deze onderzoeksgebieden verschaft de cursus je kennis en inzichten over onze cognitieve functies.

Leerdoelen
Doel van de cursus is kennis van en inzicht in de biologische psychologie en de algemene cognitieve functies te verschaffen. Ook is het de bedoeling dat er globale kennis wordt opgedaan van de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot onderzoekstechnieken binnen de cognitieve neurowetenschappen.

Na bestudering van de cursus heb je kennis van en inzicht in:
- de betekenis van de cognitieve neurowetenschappen en de theoretische uitgangspunten van de cognitieve psychologie
- de breinanatomie en de wijze waarop het functioneren van het brein in kaart wordt gebracht (EEG, fMRI, MRI)
- de theorievorming rondom de basale cognitieve domeinen, waaronder waarneming, beweging, aandacht, geheugen, executieve functies en emoties
- de rol van de meest betrokken hersengebieden, als het gaat om auditieve waarneming, beweging, aandacht, geheugen, executieve functies en geheugen.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de eventuele tentamendata en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Voorkennis

Passieve kennis van de Engelse taal is gewenst, vanwege het Engelstalige tekstboek. Daarnaast wordt aanbevolen om eerst de cursus Inleiding in de psychologie te hebben gevolgd.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Docenten

mw. dr. A. Mengelers (examinator), dhr. dr. W. Waterink (2e examinator) en dhr. Hui Jiao, MSc (tutor).

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

Het digitaal individuele tentamen is naar eigen keuze in te plannen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

- een Engelstalig tekstboek: Ward, J. (2020). The student’s guide to Cognitive neuroscience (fourth edition).Psychology Press.
- de online leeromgeving met additionele leerstof en informatie en opdrachten die bedoeld zijn om je te helpen bij het verwerken van de stof in het tekstboek.

Mediagebruik

Binnen deze cursus wordt gebruikgemaakt van een online leeromgeving met negen studietaken.

Digitale leeromgeving

Online leeromgeving
Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren met jouw medestudenten over de leerstof.