null Onderzoekspracticum scriptieplan

Onderzoekspracticum scriptieplan

  • Psychologie
  • PM9514
  • 10 EC
  • Vanaf € 768
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In de cursus Onderzoekspracticum scriptieplan ga je stap voor stap een plan voor je afstudeeronderzoek maken. Het onderzoekspracticum scriptieplan moet met een voldoende worden afgerond voordat je je kunt aanmelden voor de vervolgcursus Masterthesis die bij jouw mastervariant hoort.

De cursus biedt een brede methodologische basis voor het ontwerpen van een onderzoek, als eerste stap van het afstudeeronderzoek. Je leert in verschillende opdrachten aan welke methodologische eisen een scriptieplan en een afstudeeronderzoek moeten voldoen. Hierbij denk je ook al na over de ethische en juridische kanten van het doen van onderzoek. Vervolgens ga je voor je eigen scriptieonderwerp op systematische wijze wetenschappelijke literatuur bestuderen, doelstellingen en vraagstellingen formuleren, een opzet voor je onderzoek kiezen en de methoden uitwerken. Aan het einde van de cursus beschik je over een uitgewerkt plan voor de uitvoering van het onderzoek.

De opdrachten werk je individueel uit, onder begeleiding van een vakinhoudelijke docent (de scriptiebegeleider). De opdrachten dien je in via het leerplatform en verdere communicatie stem je af met je begeleider. Een verplicht onderdeel is de pitch, dat is een korte voorstelling van jouw idee, onderzoeksvragen- en hypothesen, -plan en -methoden. Op basis van de feedback tijdens deze pitch werk je jouw plan verder uit tijdens maximaal drie feedbackrondes. De totale begeleidingstijd binnen dit vak is beperkt tot maximaal 20 uur individuele begeleiding. Communicatie verloopt grotendeels via e-mail en is gemaximeerd. – Nadat je de feedback van de begeleiders op je onderzoeksplan hebt verwerkt en het onderzoeksplan is goedgekeurd,kun je aan de slag met de vervolgcursus Masterthesis.


Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond:
- kun je beschrijven aan welke wetenschappelijke, juridische en ethische criteria wetenschappelijk onderzoek met mensen moet voldoen
- kun je onderzoeksplannen beoordelen op basis van wetenschappelijke criteria
- kun je op basis van een literatuurstudie een onderzoekbare vraagstelling en deelvragen dan wel hypothesen formuleren die ingebed zijn in psychologische theorie(ën) en die aansluiten bij de huidige inzichten op het desbetreffende onderzoeksterrein
- kun je een onderzoekstechnisch ontwerp voor een onderzoek beschrijven met daarin een uitgewerkte beschrijving van de te gebruiken onderzoeksmethoden
- kun je een onderzoeksplan schrijven, waarin de eerder genomen beslissingen met betrekking tot het onderzoek uitgewerkt worden in een heldere inleiding, onderbouwd met literatuur, en een uitgebreide methodensectie, voorzien van een literatuurlijst.

Ingangseisen

Deze cursus is alleen voor studenten met een toelating tot de masteropleiding Psychology. Vanwege de tijdsinvestering wordt aangeraden deze cursus niet parallel aan andere mastercursussen te volgen.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus bereidt voor op de uitvoering van je afstudeeronderzoek.
Nadat je deze cursus hebt afgerond, volg je de opvolgende cursus Masterthesis van jouw mastervariant, dat wil zeggen: PM9306 - Masterthesis Klinische kinder- en jeugdpsychologie, PM9616 - Masterthesis Arbeids- en organisatie-psychologie, PM9716 - Masterthesis Gezondheidspsychologie, PM9816 - Masterthesis Klinische psychologie of PM9916 - Masterthesis Levenslooppsychologie.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Deze cursus kan na toelating tot de master Psychologie op elk gewenst moment gestart worden. De begeleiding is individueel. Toewijzing van begeleiders vindt plaats in de eerste studietaak van de cursus. Communicatie met de begeleider verloopt via de online leeromgeving, e-mail, MS Teams of telefonisch, zoals onderling afgesproken aan het begin van je traject.

Docenten

De scriptiebegeleider wordt toegewezen op basis van het onderwerp. De scriptiebegeleider begeleidt je bij het maken van het scriptieplan en vervolgens ook tijdens de uitvoering van het scriptieonderzoek. Deze scriptiebegeleider wordt ook wel de eerste begeleider genoemd, omdat er op bepaalde momenten in jouw scriptietraject nog een tweede begeleider bij komt. Deze wordt ook al vanaf de start (bij toewijzing van jouw onderwerp) bepaald. De taken van de tweede begeleider beperken zich tijdens jouw traject tot het bijwonen van de pitch en het geven van feedback op de laatste conceptversie van jouw scriptieplan alvorens je indient. Contact met de tweede begeleider verloopt uitsluitend via de eerste begeleider.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit een opdracht die resulteert in een uitgewerkt scriptieplan dat beoordeeld wordt met voldoende of onvoldoende.De beoordeling gebeurt door eerste en tweede begeleider. Om te kunnen slagen voor de cursus Onderzoekspracticum scriptieplan moet je van beide begeleiders een voldoende krijgen als eindbeoordeling.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Leerstof, literatuur en (oefen)opdrachten staan in de online hoofdcursusomgeving Masterthesis. Deze cursusomgeving bevat zowel de inhoud van Onderzoekspracticum scriptieplan als van de vervolgcursus Masterthesis. Er wordt ook verwezen naar de cursus Scriptieweb met de scriptiethema’s en veel algemene informatie over het traject van de scriptie/masterthesis.

Digitale leeromgeving

Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving van de hoofdcursus Masterthesis. Hierin vind je alle informatie en literatuur om een gedegen scriptieplan te kunnen uitwerken, verwijzingen naar relevante bronnen en naar het online Scriptiewebvoor verdere informatie over de procedure van het afstudeeronderzoek. Tevens wordt gebruikgemaakt van de online universiteitsbibliotheek.