null Arbeidsovereenkomstenrecht

Arbeidsovereenkomstenrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RB2602
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Een groot deel van de beroepsbevolking in Nederland voorziet in zijn levensonderhoud door als werknemer werkzaam te zijn in het particuliere bedrijfsleven op basis van een arbeidsovereenkomst.

De wettelijke regeling van de arbeidsovereenkomst is neergelegd in Titel 10 van Boek 7 van ons Burgerlijk Wetboek. De cursus is opgebouwd aan de hand van thema’s, waarbij in thema 1 de diverse soorten arbeidsverhoudingen aan bod komen (de arbeidsovereenkomst, de uitzendovereenkomst en de overeenkomst van opdracht) en in thema 2 de arbeidsvoorwaarden (onder andere de proeftijd, loon en vakantie en het concurrentiebeding). In thema 3 komt aan de orde wie aansprakelijk is wanneer aan of door een werknemer schade wordt toegebracht en wie in de onderlinge verhouding tussen werkgever en werknemer de schade moet dragen. De thema’s 4 t/m 6 hebben betrekking op de diverse wijzen van beëindiging van een arbeidsovereenkomst (onder andere de opzegging buiten en in de proeftijd, ontbinding door de kantonrechter en ontslag op staande voet). In thema 7 tot slot wordt aandacht besteed aan de diverse organisaties die op het terrein van het internationaal arbeidsrecht opereren.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus heeft een variabel startmoment.

Deze cursus is onderdeel van de interne minor ‘De ondernemer’ en kan tevens gevolgd worden als losse keuzecursus binnen de externe minor.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursussen Inleiding privaatrecht en Overeenkomstenrecht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij elke leereenheid zullen zelftoetsen, veelal in de vorm van een casus, worden aangeboden, waarop studenten een terugkoppeling krijgen. Verder ontvangt de student feedback op diverse instuuropdrachten, is er een discussieruimte en zullen in overleg met de studenten op diverse momenten virtuele klassen worden gehouden. Deze virtuele klassen zullen ongeveer tienmaal per jaar plaatsvinden inzake Actualiteiten arbeidsrecht, die vaak in overleg met studenten vastgesteld worden. Er zijn dus geen vooraf vastgestelde data.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

03-02-2025 14:00, 23-04-2025 14:00, 27-08-2025 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een 'schone' niet-geannoteerde wettenverzameling ('schone' arbeidswettenbundel)
Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit:
- de cursussite in de digitale leeromgeving, met onder andere teksten vervaardigd door de Open Universiteit, oefenvragen en video-opnames;
- geselecteerde hoofdstukken uit het boek: H.L. Bakels e.a., Schets van het Nederlandse arbeidsrecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- verplicht te bestuderen jurisprudentie die op de cursussite is aangegeven;
- een (niet-geannoteerde en recente uitgave van) Wettenverzameling Arbeidsrecht (Sdu) of de pocket Arbeidswetgeving (Wolters Kluwer). Deze dien je zelf aan te schaffen.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je toegang tot de cursussite in de digitale leeromgeving. Deze cursussite bevat verplichte tentamenstof.
Via de cursussite kun je ook naar de discussieruimte. Hier kun je met je medestudenten en docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.