null Verzekeringsrecht

Verzekeringsrecht

  • Rechtswetenschappen
  • RB2702
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Vrijwel iedereen heeft er in het dagelijks leven mee te maken. Een verzekering is een belangrijk consumentenproduct, getuige de vele reclameactiviteiten op dit vlak. Dat levert niet alleen leuke slogans op, zoals ‘Even Apeldoorn bellen’, maar het betekent ook dat de in het Burgerlijk Wetboek ingebouwde consumentenbescherming van toepassing kan zijn. Verzekeringen zijn ook voor het bedrijfsleven van groot belang, denk bijvoorbeeld aan de brandverzekering, de transportverzekering of de kredietverzekering.

Bij verzekeringen zijn vaak vele partijen betrokken: de verzekeraar, tussenpersonen, de verzekerde en de tot uitkering gerechtigde. En indien schade is vergoed, heeft de verzekeraar aanspraken tegen degene die de schade heeft veroorzaakt. Het grote aantal betrokkenen kan snel leiden tot even zovele juridische vragen. Bijvoorbeeld of de verzekerde voldoende gegevens heeft verstrekt aan de verzekeraar. Mede door het grote aantal betrokkenen is het verzekeringsrecht een specialisme binnen het privaatrecht. In de cursus komen zowel de grondslagen van het verzekeringsrecht als de rol van de verschillende partijen bij het sluiten en de afwikkeling van verzekeringsovereenkomsten uitgebreid aan de orde. Het verzekeringsrecht is rijk aan jurisprudentie, hetgeen ook uit de cursus blijkt.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus heeft een variabel startmoment.

Deze cursus is onderdeel van de interne minor ‘De ondernemer’ en kan tevens gevolgd worden als losse keuzecursus binnen de externe minor.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis van de cursussen Inleiding privaatrecht en Overeenkomstenrecht.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Studenten ontvangen terugkoppeling op de beantwoording van de oefenvragen, die per leereenheid worden aangeboden.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

22-04-2025 14:00, 07-07-2025 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit het boek: M.L. Hendrikse, Ph.H.J.G. van Huizen & J.G.J. Rinkes (red.), Verzekeringsrecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave). In de digitale leeromgeving vind je verder oefenvragen, toelichtingen bij de leereenheden, de lijst met verplichte rechtspraak van deze cursus en enige te bestuderen teksten.

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.