null Strafrecht en mensenrechten

Strafrecht en mensenrechten

  • Rechtswetenschappen
  • RM0023
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Tijdens deze cursus wordt het strafrecht vanuit het perspectief van de bescherming van mensenrechten bekeken en wordt ingegaan op het belang en de waarde van die mensenrechten. Tijdens de cursus komt een aantal rechten en waarborgen aan bod, welke onder andere in het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie (Handvest EU) staan. In de eerste twee leereenheden gaan we in op de betekenis van de mensenrechten in het algemeen en de waarde daarvan voor de strafrechtspleging in het bijzonder. Omdat we ons in de cursus beperken tot Europa, zal aandacht worden besteed aan het EVRM en het Handvest EU en de vraag hoe die twee mensenrechtenverdragen zich tot elkaar verhouden, wat de reikwijdte van die verdragsbepalingen is en hoe die doorwerken in de Nederlandse rechtsorde.
In de leereenheden 3 tot en met 8 wordt vervolgens op specifieke rechten ingegaan, waarbij de focus vooral ligt op de vraag in hoeverre er discrepanties bestaan tussen de wijze waarop het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en/of het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) daaraan invulling geven en de
wijze waarop die rechten in Nederland door de wetgever en/of de Hoge Raad (HR) worden geïnterpreteerd.

De volgende mensenrechten komen aan de orde:

- het verbod op onmenselijke en vernederende behandeling;
- de presumptie van onschuld;
- het nemo-teneturbeginsel;
- het recht op vrijheid;
- het recht op verdediging; en
- het recht op een onafhankelijke en onpartijdige berechting.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus ben je in staat om:
- de verschillen tussen de (door)werking van het EVRM en het EU-strafrecht te schetsen;
- de reikwijdte en inhoud van een aantal beginselen en rechten (het folterverbod, de presumptie van onschuld, het nemo-teneturbeginsel, het recht op verdediging en het recht op een onafhankelijke en onpartijdige berechting) zoals opgenomen in het EVRM en het Handvest van de EU uit te leggen (kennis);
- de bovengenoemde rechten en beginselen toe te passen op een strafrechtelijke casus (toepassing);
- de rechtspraak van het EHRM en het HvJ EU ter zake van bovengenoemde rechten en beginselen te begrijpen en eventuele verschillen tussen het EHRM en het HvJ EU te identificeren (inzicht);
- eventuele discrepanties tussen de uitleg van de bovengenoemde rechten en beginselen op Europees en nationaal niveau te identificeren (inzicht);
- een uitspraak van het EHRM, HvJ EU of een nationale rechter te toetsen aan de bestaande rechtspraak ter zake en daarover schriftelijk te rapporteren in de vorm van een zogeheten annotatie (oordeelsvorming en communicatie).

Ingangseisen

Formeel strafrecht op bachelorniveau is vereist.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Kennis van het formele en materiële strafrecht op het niveau van de bachelor (de OU-cursussen Formeel strafrecht, Materieel strafrecht en Verdieping straf(procesrecht)recht of daarmee vergelijkbare cursussen elders).

Begeleidingsvorm

Online bijeenkomsten in het tweede kwartiel en de mogelijkheid tot het schrijven van een proefannotatie.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Het tentamen bestaat uit een meerkeuzevragen. De afsluitende opdracht voor deze cursus bestaat uit het schrijven van een annotatie bij een recente rechterlijke uitspraak waarin één van de in de cursus bestudeerde rechten aan de orde komt.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 06-02-2025 14:00, 28-04-2025 14:00, 27-08-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Ten behoeve van deze cursus dien je de teksten opgenomen in de reader en de teksten vermeld op de cursussite te bestuderen. Ook de op de cursussite vermelde rechtspraak en verwijzingen naar andere – niet in de reader opgenomen – literatuur maakt onderdeel uit van de leerstof, evenals hetgeen besproken wordt tijdens de virtuele klassen.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.