null Recht in de (de)centrale overheid

Recht in de (de)centrale overheid

  • Rechtswetenschappen
  • RM2713
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 594
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat.

Inhoud

Ben jij geïnteresseerd in de betekenis en verwezenlijking van de beginselen van de democratische rechtsstaat in onze gedecentraliseerde eenheidsstaat? Dan is de cursus Recht in de (de)centrale overheid precies wat je zoekt. We onderzoeken hoe staatsrechtelijke principes in praktijk worden gebracht binnen zowel de centrale als de decentrale overheid, met een focus op bevoegdheden, de machtsverdeling en de relatie tussen overheid en burger.

In de cursus behandelen we actuele uitdagingen waarmee de centrale overheid en decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, te maken hebben Wat is de rol van deze overheden in het waarborgen van democratische legitimering en rechtsstatelijkheid in een steeds complexer wordende samenleving?

We besteden onder andere aandacht aan de horizontale en verticale machtsverdeling binnen en tussen de verschillende lagen van de overheid. Daarbij bespreken we bijvoorbeeld de verhouding tussen de burgemeester, het college van B&W en de gemeenteraad, de gevolgen van decentralisatie en hoe overheidsoptreden beter kan aansluiten op de behoeften van burgers. Bij dit laatste zullen belangrijke en actuele thema’s binnen het staats- en bestuursrecht als maatwerk, de menselijke maat, evenwichtigheid, legaliteit en gelijkheid aan bod komen en worden bediscussieerd.

Verder kijken we naar de rol van gemeenten bij de toepassing van bijvoorbeeld de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Rotterdamwet), op het gebied van leefbaarheid en woningtoewijzing, en onderzoeken we hoe burgemeesters omgaan met hun bevoegdheden bij demonstratieverboden. Ook het thema burgerparticipatie komt aan bod, waarbij we de manieren onderzoeken waarop burgers invloed kunnen uitoefenen op lokaal beleid. Ten slotte analyseren we hoe samenwerking tussen verschillende overheidslagen, bijvoorbeeld tussen gemeenten en veiligheidsregio’s bij crisissituaties, de effectiviteit en controleerbaarheid van besluitvorming beïnvloedt.

Deze cursus bouwt voort op kennis die je hebt opgedaan in staatsrechtelijke, bestuursrechtelijke en andere relevante vakken uit de bachelor, en biedt een diepere en kritischere analyse van vraagstukken rondom de gedecentraliseerde eenheidsstaat.

Leerdoelen
In de cursus word je gestimuleerd om kritisch te reflecteren op de aangeboden cursusstof en daarover eigen gedachten te vormen. Tijdens de cursus zullen er diverse subthema’s binnen het (de)centrale publiekrecht worden besproken. Je dient rechtswetenschappelijke literatuur, (rechts)theoretische literatuur en jurisprudentie te bestuderen. Je gaat actief aan de slag met de stof, aangezien je een paper dient te schrijven dat je mondeling tijdens een panelgesprek moet verdedigen (het tentamen).

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 9 februari 2026. We adviseren om uiterlijk zondag 25 januari 2026 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 25 januari 2026 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 8 februari 2026.

De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden, in het derde kwartiel.

Deze cursus maakt deel uit van de afstudeerrichting Staatsrecht en Encyclopedie, maar kan ook als keuzecursus gevolgd worden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op bachelorniveau van Constitutioneel recht, Schrijven over grondrechten en basiskennis van het bestuursrecht. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat studenten in grote mate van zelfstandigheid een paper kunnen vervaardigen (zoals dat het geval is bij het Bacheloressay of de Schakelscriptie).

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat.

Online bijeenkomsten in kwartiel drie en een fysieke bijeenkomst waarin de presentaties worden verzorgd. Daarnaast kan er individuele begeleiding worden geboden met betrekking tot het schrijven en presenteren van het paper.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleiders: mw. mr. dr. N. Schnabl en dhr. dr. J. Doomen en dhr. prof. mr. dr. C. Modderman
1. do 12-02-2026 / 19.30-20.30 uur / startbijeenkomst door N Schnabl, J. Doomen en C. Modderman
2. do 19-02-2026 / 19.30-21.00 uur / door C. Modderman
3. do 26-02-2026 / 19.30-20.30 uur / door J. Doomen
4. do 05-03-2026 / 19:30-20:30 uur / door J. Doomen
5. do 12-03-2026 / 19.30-20.30 uur / door N. Schnabl
6. do 19-03-2026 / 19.30-20.30 uur / door N. Schnabl

Tentamen (groepspresentaties) studiecentrum Utrecht
Vr. 17-04-2026 / tussen 10:00-17:00

Docenten

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Deze cursus wordt getentamineerd door middel van een bijzondere verplichting (zoals een opdracht). Als er (inlever)deadlines van toepassing zijn, zijn die vermeld op de cursussite in de digitale leeromgeving.

Het tentamen bestaat uit twee bijzondere verplichtingen, namelijk
1) het schrijven van een paper en
2) het presenteren en verdedigen van een paper.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit readerteksten en het studiemateriaal dat via de digitale leeromgeving beschikbaar wordt gesteld.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijven) kunt u via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kunt u met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.