null Practicum privacy en gegevensbescherming

Practicum privacy en gegevensbescherming

  • Rechtswetenschappen
  • RM5203
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576


Inhoud

In de cursus wordt de in andere cursussen onderwezen theorie toegepast, met het doel inzicht te verkrijgen in de wijze waarop privacyprofessionals in de praktijk gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het privacy- en gegevensbeschermingsrecht biedt. Aan de hand van realistische en zo mogelijk actuele praktijkcasus wordt ingegaan op verschillende processuele en inhoudelijke aspecten daarvan. Een casus kan bijvoorbeeld betrekking hebben op iemand die bepaalde, hem betreffende zoekresultaten wil verwijderen uit een internetzoekmachine (art. 17 AVG) of bezwaar maakt tegen de vastlegging van gegevens betreffende zijn betalingsmoraliteit door een financiële dienstverlener (art. 21 AVG). Ook kan een casus gaan over de mogelijkheden en onmogelijkheden om vergoeding te verkrijgen voor de materiële of immateriële schade die iemand heeft geleden als gevolg van een overtreding van de wetgeving. Vragen die aan de orde kunnen komen gaan over de afweging van de verschillende individuele en maatschappelijke belangen, over de bewijsposities van de betrokkenen en verwerkingsverantwoordelijken, over de bevoegde rechter en de termijnen (art. 34-35 UAVG), over vertegenwoordiging en identificatie van de betrokkene (art. 11 AVG), alsook over de aard van de te verwijderen gegevens en de relevantie of juistheid daarvan, de rol van de verzoeker in het openbare leven en in hoeverre verzoeker deze rol over zichzelf heeft afgeroepen, enz.

Leerdoelen
Als je deze cursus met succes hebt afgerond heb je een goed en gedegen inzicht in hoe privacy- en gegevensbeschermingsrecht in de praktijk wordt toegepast en wat dat betekent voor de onderscheiden rechtssubjecten en anderen, zoals betrokkenen, verwerkingsverantwoordelijken, verwerkers, alsmede rechters, toezichthouders en wet- en regelgevers (enz.). Op basis daarvan kun je je verplaatsen in de rechtsposities van deze rechtssubjecten en anderen, en de door hen gebruikte argumenten en tegenargumenten (re)produceren en duiden. Je bent in staat door zelfstandig onderzoek in rechtspraak, literatuur en andere bronnen argumenten te ontwikkelen en kan deze mondeling en schriftelijk uitdrukken. En je hebt begrip van de strategische keuzes die worden gemaakt om de door rechtssubjecten en/of anderen gewenste doelen te bereiken.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Deze cursus maakt onderdeel uit van de masteropleiding Gegevensbescherming en Privacyrecht. Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding

Voorkennis

De cursus veronderstelt voorkennis op bachelorniveau van materieel en formeel privaatrecht, materieel en formeel strafrecht, bestuursrecht, constitutioneel recht en Europees recht en daarnaast wordt van je verwacht dat je de cursussen Beginselen van het gegevensbeschermingsrecht in Europeesrechtelijk perspectief en Rechten van betrokkenen, handhaving en toezicht op de naleving van het gegevensbeschermingsrecht hebt gevolgd.

Begeleidingsvorm

De begeleiding vindt plaats door middel van een startbijeenkomst en twee of drie virtuele bijeenkomsten (virtuele klas) waarin de te behandelen casus wordt toegelicht. Voorts wordt er individuele feedback gegeven op de door deelnemers te maken (deel)opdrachten. De data van de startbijeenkomst en de virtuele klassen worden bekend gemaakt op de cursusomgeving.

Tentamenvorm

Tentamenvorm is nog niet bekend.

Tentamentoelichting

Het eindcijfer voor deze cursus wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde van twee of maximaal drie bijzondere verplichtingen in de vorm van schriftelijke opdrachten. Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn het schrijven van een kort procesadvies over een praktijkcasus, het opstellen van een verweerschrift of bezwaarschrift, of pleitaantekeningen.

Meer informatie

De cursus wordt verzorgd door (gast)docenten met ten minste tien jaar praktijkervaring in het soort van zaken en procedures waarop de cursus ingaat.

Cursusmateriaal

Alle informatie is via links in de digitale leeromgeving te vinden. Het gaat om informatie beschikbaar in openbare bronnen of (online) bronnen die toegankelijk zijn voor Open Universiteit-studenten. Waar gebruik wordt gemaakt van bronnen die niet (gemakkelijk) toegankelijk zijn voor onze studenten, zijn deze opgenomen in een reader. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de gebruikelijke bronnen en naslagwerken, zoals J. Berkvens & C. Jakimowicz, Tekstuitgave Privacyverordening & UAVG, Den Haag: Boom Juridisch (meest recente uitgave) en G-J. Zwenne & H. Kranenborg, T&C Privacy- en gegevensbeschermingsrecht, Deventer: Wolters Kluwer (online editie).

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.