Certified Professional Course Healthcare Scale-up; opschalen van eHealth, een team effort

CPCHealthcare_head_large.jpg

Certified Professional Course Healthcare Scale-up; opschalen van eHealth, een team effort

 • Your Academy
 • 5 EC
 • Taal Nederlands
 • Certificaat
 • Start mei 2021
 • € 1.750,- (eenmalig) / € 1.850,- (5 termijnen)
 • Volledig online
 • In samenwerking met Veroz
 • Inschrijfduur 6 maanden
 • Voor dit product gelden ingangseisen
Pilots, pilots, pilots. Het is een woord dat velen in de digitale zorg niet meer kunnen horen. Maar hoe schaal je op van een succesvolle proef in een regio met digitale zorg tot opschaling naar duizenden gebruikers in meerdere regio’s of landen? En hoe doe je dat succesvol in een complexe omgeving als de gezondheidszorg? Daarover gaat deze cursus. Een mini-opleiding waarin je in kleine teams de uitdagingen in een management game doorleeft. Je leert de theorie en praktijk achter de leiderschap principes vertrouwen, team, focus en eenvoud als voorwaarden voor high performance in complexe omgevingen.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Als zorgverlener, beleidsmedewerker in een zorgorganisatie of innovatiemanager in de zorg werk je vaak samen in teams met ICT’ers, teamleiders en onderzoekers om met elkaar te komen tot vernieuwing in jouw organisatie. Juist voor dat soort teams is deze opleiding bedoeld. In deze CPC kan je individueel meedoen en word je door ons in een team gezet of kan je meedoen als bestaand team (4 tot 6 mensen) dat met elkaar al bezig is met vernieuwing in de zorg. Uiteraard krijg je individueel een certificaat. Het maakt daarbij voor ons ook niet uit of jouw team werkt in de thuiszorg, ggz of curatieve zorg. Of juist bij een bedrijf dat digitale zorgdiensten levert aan zorgorganisaties of consumenten.  
 
Als je al ervaring hebt op het gebied van digitale zorg dan herken je het wel. Je start een pilot en iedereen is enthousiast. Maar naarmate de pilot op het einde komt, gaat iedereen lastige vragen stellen. Hoe ziet de business case eruit? Zijn die bezwaren van die ene dokter of verpleegkundige reëel? Een andere afdeling zag een prachtig ander product, kiezen we wel het juiste? En heb je de ICT Afdeling wel mee dat er ook op korte termijn een integratie in het EPD gemaakt wordt, want dat is echt voorwaarde? Dit en meer vragen maken dat je al snel in een wespennest terecht lijkt te komen. Van het enthousiasme waar je mee begon is steeds minder over. En het lijkt wel of iedereen om je heen ‘beren’ op de weg ziet. Van opschaling komt weinig terecht want je rent van meeting naar meeting.

Is dit herkenbaar? Juist voor jou is deze cursus dan interessant. Zorgondernemer en OU-hoogleraar Daan Dohmen heeft zelf meegemaakt hoe lastig het kan zijn om tot opschaling te komen. In zijn promotie en latere onderzoeken heeft hij er ook over gepubliceerd. Uiteindelijk lukte het om op te schalen naar honderdduizenden gebruikers en belangrijke partijen in binnen- en buitenland mee te krijgen. Een aantal principes kwamen daarbij telkens terug.

In deze cursus gaan we in op die principes. Allereerst leer je welke principes bepalend zijn voor high performance in complexe omgevingen om als (project)organisatie in die gevallen optimale veerkracht te ontwikkelen. Je leert de principes vertrouwen, team, focus en eenvoud elk te doorgronden. Deze principes zijn de basis van teams die op topniveau presteren. Van top ondernemers, innovatoren, sporters tot commando’s van de Special forces. Enerzijds gaan we in op de algemene theorie en wetenschappelijke inzichten rondom het samenwerken in teams in complexe omgevingen. Je leert daarbij diverse marktmodellen kennen die je kunt toepassen als je snel wilt kunnen opschalen en tot een relevante marktpositie wilt komen.

Anderzijds, maak je ook kennis met specifieke aspecten bij het opschalen van digitale initiatieven in de zorg. Want juist in de gezondheidszorg krijg je te maken met een groot aantal stakeholders en een, veelal traditioneel, netwerk van betalers, aanbieders en patiënten. Als je digitale zorg opschaalt is het onvermijdelijk dat de machts- en financiële structuren van dat netwerk wijzigen. Hoe ga je daarmee om? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn ontwikkelingen en trends op dit gebied in Nederland en daarbuiten. Zoals nieuwe verdienmodellen en de veranderende rol van integrated care systemen in de regio.

Je bestudeert hiertoe relevante literatuur vanuit de zorg en van buiten de sector. Ook krijg je college van inspirerende sprekers. Hieronder ook de oprichters van Threefront, team leden van de Special Forces die team- en leiderschapsprincipes die nodig zijn om extreme omstandigheden te opereren tot een kunst verheven hebben. Als onderdeel van deze mini-opleiding ga je onder hun begeleiding een week zelf ervaren hoe je jouw opschaling kunt plannen, rekening houdend met onzekerheid. Juist ook zulke inzichten blijken uiterst waardevol bij opschalen van jouw zorgstartup, digitale zorgdienst of andere innovaties in een complexe omgeving als de gezondheidszorg.

Tenslotte staan we stil over nieuwe organisatievormen waarin zelfsturing en agility centraal staan in plaats van hiërarchie en voorgedefinieerde plannen en structuren. Het is namelijk nogal een verschil of je iets op kleine schaal doet of op (hele) grote schaal. Je processen worden complexer en je manier om ‘in te grijpen’ of te sturen verandert wezenlijk, zeker in een tijd waarin technologische mogelijkheden razendsnel veranderen. We staan hiertoe onder meer stil bij de theorie achter holacracy dat een volledig rol-gebaseerde organisatievorm is die heel snel in opkomst is. Succesvolle bedrijven zoals Zappos, Bol.con en zorg scale-ups JouwOngeving.nl en Luscii passen dit toe. Bij Luscii leidde het er zelfs toe dat ze met een 4-daagse werkweek uit de voeten kunnen. Je leert met deze inzichten jouw opschaling of project op een hele andere manier te stroomlijnen. Ook leer je welke tools en software anno 2021 gebruikt kunnen worden om de executiekracht van jou als team tot grote hoogte te stuwen, ook in hybride of digitale omgevingen. En hoe je focus blijft houden, in zowel de operatie als bij het opstellen van strategieën. De beginselen van crisismanagement horen hier natuurlijk bij.

Naast dit theoretisch kader ga je in de zeven weken die deze cursus duurt met de geleerde stof aan de slag. Met jouw team ben je op een fictieve missie om een zorgdienst snel op te schalen. In een management game krijg je onderweg met de nodige uitdagingen te maken en is het helemaal aan jou en jouw team hoe je op deze situaties gaat reageren. Zo leer je de principes direct toepassen en werk je aan maximale weerbaarheid.

Als docent en coach krijg je begeleiding van prof. dr. ir. Daan Dohmen en dr. Wiebke Eberhardt. Na het volgen van de cursus ben je klaar om op een vernieuwende manier jouw opschalings projecten vorm te geven en ken je de laatste inzichten op dit gebied.

Een CPP volgen bij Your Academy betekent.....

 
 • een mix tussen theorie en praktijk 
 • studeren op academisch niveau
 • een combinatie van online activerende onderwijs en/of contactmomenten
 • in je eigen tempo, flexibel en online studeren
 • begeleiding door inhoudsdeskundige universitair docenten
 • na succesvolle afronding een CPP diploma 
 •  een programma opgebouwd uit meerdere CPC’s
 • een eerste stap richting een mogelijke MBA
 

 

Partners

Het programma Healthcare Management van Your Academy wordt samen met VEROZ ontwikkeld. VEROZ is het platform van Verenigde Ondernemers in de Zorg. De stichting is een kenniscentrum ter bevordering van innovatie in de zorg. VEROZ richt zich op meer kwaliteit van leven voor hetzelfde of minder geld, met de ambitie om een vliegwiel te creëren: niet alleen praten of te veel problematiseren, maar vooral doen.
 

Studieduur

Deze course heeft een omvang van 5 ec, wat gelijkstaat aan een studiebelasting van circa 140 uur. Je krijgt 6 maanden inschrijfrechten en kunt daarbinnen zelf bepalen waar, wanneer en in welk tempo je studeert. Wij adviseren om minimaal 12 uur per week voor je studie vrij te maken.

Begeleiding

Deze course die onderdeel is van het Certified Professional Program Healthcare Management beschikt over een online leeromgeving waarin je persoonlijke begeleiding ontvangt van een inhoudsdeskundig universitair docent. De voertaal van deze courses is Nederlands. Er kan wel gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur.
 
Er zal een programma van zeven weken worden aangeboden in een mix tussen (online) bijeenkomsten en zelfstudie. Je doet relevante theoretische, empirische en conceptuele inzichten op en brengt deze in de praktijk middels wekelijkse opdrachten omtrent het runnen van je eigen fictieve opschalingsproject. Je kunt je individueel inschrijven (en wordt dan in een team ingedeeld) maar je kunt ook als bestaand team meedoen.

Toelating

Om succesvol deel te namen als toekomstig Healthcare Management expert beschik je over een HBO werk- en denkniveau. Je hebt daarnaast minstent vijf jaar relevante werkervaring. Afhankelijk van jouw achtergrond kan een aanbevelingsbrief van je werkgever, een eigen motivatiebrief met je doelstelling of een intakegesprek met onze studieadviseur onderdeel uitmaken van je toelating tot de opleiding Healthcare Management.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Starten

De start van deze course is gepland in mei 2021.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden.

Prijsinformatie

De kosten bedragen bij eenmalige betaling € 1.750,-. Het is tevens mogelijk om te betalen in 5 maandelijkse termijnen van € 370,-. Deze course is vrijgesteld van BTW. 

Fiscale aftrekbaarheid

Betaal je zelf de opleiding? Dan geldt dat opleidingskosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat een opleiding minder hoeft te kosten. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Levenlanglerenkrediet

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.

Kortingsregeling

De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Diploma

Na positieve afronding ontvang je een deelcertificaat.

Wat kun je met jouw diploma?

Na positieve afronding van deze course ben je in staat om:
 • Je hebt de wetenschappelijke basis en kent de theorie op de relevante domeinen die van belang zijn voor het creeren van opschaling van digitale zorgdiensten (en andere projecten in complexe omgevingen)?
 • Je leert de belangrijkste principes voor high performance in complexe omgevingen en hoe je deze moet toepassen in je eigen team.
 • Je krijgt kennis aangereikt en conceptuele inzichten van nieuwe organisatievormen en moderne ondersteunende middelen om deze (deels virtuele en zelfsturende) organisaties op te zetten en op te laten schalen.

Contact

Wil je in contact komen met het Team Your Academy via mail, telefonisch of WhatsApp voor meer informatie, dan is dit mogelijk via de rode knop 'Contact' op deze pagina. Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.