Certified Professional Course Healthcare Scale-up

CPCHealthcare_head_large.jpg

Certified Professional Course Healthcare Scale-up

 • Managementwetenschappen
 • Contractonderwijs
 • Taal Nederlands
 • Start maart 2023
 • 140 studie uren
 • nvt
 • Volledig online
 • In samenwerking met Veroz
 • Voor dit product gelden ingangseisen
Digitale zorg is bekend van de vele pilots. Maar hoe schaal je van zo’n succesvolle proef op tot vele duizenden gebruikers? Zodat je nog meer impact maakt met jouw idee of dienst. Het geheim voor succesvolle opschaling kent twee delen:
 
1) welke opschalingsprincipes zijn van toepassing in de zorg?
2) welke leiderschapsprincipes zijn nodig om een snel groeiend initiatief in goede banen te leiden?
 
In deze cursus krijg je antwoord op deze twee vragen. En dit aan de hand van jouw eigen initiatief, project, idee of bedrijf.
 


Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij:
- Zorgmanager
- Zorgverlener
- Beleidsmedewerker
- (Aankomend) ondernemer
- Innovatief ICT’er 
En werk je aan een idee, project of (nieuw) bedrijf dat in de zorg actief is? Dan gaat deze cursus jou helpen jouw plan van idee of pilot tot (internationale) opschaling te brengen.
Student Frederieke de Bruijne

“Het CPC Healthcare Scale up brengt je een stap verder in je ontwikkeling. Je maakt een doorontwikkeling als Healthcare-manager en je persoonlijk leiderschap. Het heeft mij een schat aan informatie en methodieken opgeleverd om innovaties de zorg in te brengen. Daarnaast heeft het mij veel nieuwe contacten opgeleverd. Belangrijk; want innoveren doe je niet alleen!”

In deze cursus ga je aan de hand van jouw idee, jouw project of jouw bedrijf aan de slag met het leren van de inhoud en theorie achter succesvolle opschalingsprincipes in de zorg en vernieuwende leiderschapsprincipes om met jouw team tot ongekende prestaties te komen. In zeven weken behandelen we alle onderwerpen die je gelijk gaat toepassen op jouw eigen casus zodat je de theorie gelijk weet te vertalen in de praktijk.
 
1) Opschalingsprincipes in de zorg
Om een initiatief in de zorg op te schalen, zijn vele competenties nodig. In de cursus komen deze onderwerpen aan bod en leer je:
 
- Hoe je de identiteit van een bedrijf, project of concept bepaalt aan de hand van de theorie van archetypes en kernwaarden modellen, uitmondend in een Identity-Doc met waarden en redenen waarom jouw doelgroep jouw dienst wilt gebruiken.
- Een realistisch plan voor doorontwikkeling van je product of dienst inclusief afwegingen voor toekomstbestendige ontwikkeling en design waarbij jouw gebruikers betrokken zijn en je voldoet aan geldende wet- en regelgeving in de zorg.
- De zorgmarktpotentie in kaart te brengen en een executie strategie -en plan te maken waarmee je een aanzienlijk marktaandeel kan behalen onder jouw doelgroep.
 
2) Leiderschapsprincipes snelle groei
Om een initiatief snel te laten groeien, moet je zorgen voor een wendbaar team of organisatie. Zeker als opschaling heel hard gaat, zijn er belangrijke randvoorwaarden om dit in goede banen te leiden en niet te verzanden in eindeloze meetings, micromanagement of plannen van dingen die je helemaal niet vooraf kunt voorspellen. Je leert deze vijf principes en toepassingsmogelijkheden kennen:
 
- Samenwerken: hoe werk je effectief samen op basis van rollen in plaats van hiërarchie en welke digitale tools zijn daarbij onmisbaar (deze ga je ook echt gebruiken in de cursus)
- Aanpassingsvermogen: hoe zorg je voor een wendbare organisatie, project of team zodat je kunt inspelen op actuele ontwikkelingen en veranderingen.
- Focus: hoe zorg je ervoor dat je als team of organisatie niet continu afgeleid wordt zodat je maximale aandacht kan houden op jouw missie en doelstellingen?
- Eenvoud: hoe maak je plannen en strategieën die mensen begrijpen en hoe plan je jouw opschaling terwijl er nog veel onzekerheid is?
 
Theorie én praktijk in zeven weken
Je gaat in deze cursus in zeven weken de theorie achter beide onderwerpen leren aan de hand van case studies, wetenschappelijke literatuur, video’s en colleges van de vaste docenten en verrassende gasten uit het bedrijfsleven en de zorgsector. 
 
Parallel ga je de onderwerpen zelf in de praktijk brengen door ze toe te passen op jouw eigen initiatief. Hierin word je gecoached door docenten en via werkvormen door de mede cursisten.
 
Na zeven weken heb je naast stevige inhoudelijke bagage op wetenschappelijk niveau ook  je eigen project, plan of bedrijf voorbereid op de opschaling waar jij en jouw team voor gaan.

Partners

Het programma Healthcare Management wordt samen met VEROZ ontwikkeld. VEROZ is het platform van Verenigde Ondernemers in de Zorg. De stichting is een kenniscentrum ter bevordering van innovatie in de zorg. VEROZ richt zich op meer kwaliteit van leven voor hetzelfde of minder geld, met de ambitie om een vliegwiel te creëren: niet alleen praten of te veel problematiseren, maar vooral doen.
 

Studieduur

Deze cursus heeft een studiebelasting van 140 uur.
 

Blended learning

 
De hele cursus is virtueel. We maken gebruik van de online leeromgeving van de Open Universiteit en werken zowel asynchroon middels opdrachten en zelfstudie als via video-colleges in de avonduren.
 

Individueel of als team

 
Je kunt deze cursus individueel volgen waarbij je een echt of fictief eigen project of idee inbrengen. Ook is het mogelijk mee te doen als team, waarbij je in een zelfgekozen groepje aan de slag gaat.

Begeleiding

Een kernteam van ervaren docenten zal je begeleiden in deze cursus. Naast deze vaste gezichten zijn er toonaangevende gastdocenten.
 
Prof. dr. ir. Daan Dohmen, promoveerde cum laude op ‘implementatie van e-health in de zorg thuis’ aan de Universiteit Twente. Sinds 1 oktober is hij bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg aan de Open Universiteit. Dit combineert hij met zijn werk als mede-oprichter van Luscii en investeerder. Naast zijn kijk op de zorgsector als ondernemer en als adviseur van het Kabinet als Lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, heeft Daan specifiek ervaring met nieuwe verdienmodellen en implementatie aspecten van zorginnovaties.
 
Dr. Joris Janssen, Joris promoveerde cum laude op ‘human technology interaction’ aan de Technische Universiteit Eindhoven en Stanford University. Hij is uitvinder van 4 patenten die op zijn naam staan. In de afgelopen jaren werkte hij bij diverse bedrijven, zowel groot als klein. Hieronder Philips en startups waaronder Sense Health. Naast ervaren in productontwikkeling, is hij architect van de holacratische wijze waarop Luscii, het bedrijf waar hij mede oprichter van is, georganiseerd is. Hier staan zelfsturing en wendbaarheid centraal. Zijn andere wijze van organiseren heeft onder meer geleid tot hele hoge happiness scores in het team. Ook is onder zijn leiding afscheid genomen van alle meetings, van het fysieke kantoor en is er recent zelfs een 4-daagse werkweek ingevoerd.
 
SF-operators van Threefront, een bijzonder onderdeel in deze cursus is de begeleiding bij het maken van planningen en en samenwerking in teams die voor grote uitingen staan door ervaren Operators van Threefront, huidige en oud-leden van de Special Forces. Juist zij weten als geen ander hoe je in de meest moeilijke en uitdagende omstandigheden als team samenwerkt om tot onmenselijke prestaties te komen. Zij verzorgen in de opleiding een onderdeel waarin zij hun lessen delen en de cursisten begeleiden bij het maken van een heuse (missie)planning voor opschaling van hun initiatief.
 
Vincent Hendriks en Martine Hermans, onderwijskundige en projectmanager die op de achtergrond van deze opleiding meedenken over de onderwijskundige en praktische principes. Ze zijn beiden vernieuwers die enerzijds zorgen dat leerstof op een gedegen en wetenschappelijke wijze kan worden overgebracht, en anderzijds creatieve en nieuwe vormen verzinnen om dit op een hele inspirerende wijze te doen.

Toelating

Om succesvol deel te nemen als toekomstig Healthcare Management expert beschik je over een HBO werk- en denkniveau. Je hebt daarnaast minstent vijf jaar relevante werkervaring. Afhankelijk van jouw achtergrond kan een aanbevelingsbrief van je werkgever, een eigen motivatiebrief met je doelstelling of een intakegesprek met onze studieadviseur onderdeel uitmaken van je toelating tot het programma Healthcare Management.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Starten

De eerstvolgende start staat gepland voor maart 2023. 

Meer informatie

Na positieve afronding ontvang je een deelcertificaat en ben je in staat om:
 • Je hebt de wetenschappelijke basis en kent de theorie op de relevante domeinen die van belang zijn voor het creeren van opschaling van digitale zorgdiensten (en andere projecten in complexe omgevingen)?
 • Je leert de belangrijkste principes voor high performance in complexe omgevingen en hoe je deze moet toepassen in je eigen team.
 • Je krijgt kennis aangereikt en conceptuele inzichten van nieuwe organisatievormen en moderne ondersteunende middelen om deze (deels virtuele en zelfsturende) organisaties op te zetten en op te laten schalen.