null Rule-Based Design

HEADER_INF_head_large.jpg

Rule-Based Design

  • Informatiekunde
  • IM0403
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In het bedrijfsleven staat het onderwerp bedrijfsregels volop in de belangstelling. Bedrijfsregels spelen een belangrijke rol in het beheersbaar maken van ICT en het reduceren van de complexiteit, door onder andere:
- het vastleggen van afspraken in de vorm van bedrijfsregels,
- bedrijfsregels op te slaan en te ontsluiten voor alle betrokkenen,
- functionele specificaties af te leiden van bedrijfsregels,
- processen in te richten op basis van bedrijfsregels.

Benadering van het vakgebied
Bedrijfsregels zijn niets meer of minder dan de afspraken waar mensen zich binnen de organisatie aan committeren. Maar deze uitspraak laat toch uiteenlopende benaderingen toe. Eén benadering is die welke wordt gevolgd in het Business Rules Manifesto (BRM). Een andere benadering legt het accent op het operationele vlak, op de informatiesystemen en bedrijfsprocessen, en op de rol die bedrijfsregels daarbij kunnen hebben. Een derde insteek is puur formeel: wat wordt precies uitgedrukt in de bedrijfsregel?

1. Managementinsteek: belang van bedrijfsregels volgens BRM
Het Business Rules Manifesto zet de toon in deze benadering waarbij je bedrijfsregels leert gebruiken om vraagstukken van 'de business' mee te beschrijven. Je werkt met de volgende aspecten van bedrijfsregels, die een manier zijn om:
- de werkzaamheden, de eisen en het beleid van een bedrijf te beschrijven in de vorm van geformaliseerde afspraken tussen mensen en organisaties;
- op conceptueel niveau consensus te bereiken over ontwerpvraagstukken;
- bedrijfsprocessen aan te sturen, waarbij compliance met bedrijfsregels centraal staat.

2. Operationele insteek: rol van bedrijfsregels tijdens systeemontwikkeling en -exploitatie
Methodologisch worden bedrijfsregels meestal gezien als (klein) onderdeel van de gegevenshuishouding van de business, een onderdeel dat vaak pas achteraf wordt ingevuld. Deze opvatting valt te betwisten: in de cursus werken we aan voorbeelden waarbij eerst de bedrijfsregels worden vastgesteld, waaruit vervolgens de gegevenshuishouding wordt afgeleid. Ook bedrijfsprocessen kunnen grotendeels uit de bedrijfsregels worden afgeleid: immers, de processen dienen ervoor te zorgen dat alle gegevens correct worden vastgelegd, zonder overtreding van de regels.

3. Formele insteek: exact formuleren van bedrijfsregels
Noodzakelijk is het exact vastleggen van precieze regels. Zó precies dat een computer ondubbelzinnig kan vaststellen of een regel wel of niet is gehandhaafd, of dat er wel of geen sprake is van een overtreding. Dan blijkt het essentieel om een formele benadering te hanteren.
Controlled Natural Languages voor bedrijfsregels zoals SBVR worden gebruikt; bij de cursus worden de beginselen en aanvullende details van die theorie uitgelegd.

Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus kun je:
- bedrijfsregels ontwerpen,
- het concept van bedrijfsregels gebruiken in de context van de ontwikkeling van informatiesystemen en bedrijfsprocessen,
- specificaties van bedrijfsregels extraheren en analyseren,
- gelijkwaardige beschrijvingen van bedrijfsregels formuleren in gecontroleerde natuurlijke taal om te communiceren met belanghebbenden en eindgebruikers,
- formele ontwerpmodellen en specificaties afleiden uit een reeks bedrijfsregels om effectief te communiceren met computerwetenschappers,
- praktische en theoretische kwesties over bedrijfsregels analyseren en met anderen erover communiceren,
- bedrijfsregels toepassen in een authentiek adviesproject en zo laten zien hoe ze werken om de beheerssituatie in de bedrijfsactiviteiten van het project te verbeteren.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Computer Science of de masteropleiding Business Process Management and IT.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart en wordt pas in het volgend academisch jaar opnieuw aangeboden.

Bij deze cursus hoort online activerende begeleiding. Deze cursus start op vastgestelde momenten, en ook tijdens de bestudering van de cursus zijn er vaste inlevermomenten van opdrachten en feedback. Je studeert online samen met een groep medestudenten. Deze begeleiding is erop gericht je sneller, effectiever en met een beter begrip van de stof door de cursus te helpen. Je kunt vooraf aan de begeleidingsperiode in je eigen tempo de stof alvast doornemen; het materiaal wordt één kwartiel tevoren al uitgeleverd. Aansluitend aan de begeleidingsperiode is je eerste tentamenkans. Na de begeleidingsperiode heb je nog twee ingeroosterde tentamenkansen. Informatie over begeleiding en tentamen vind je op de respectievelijke tabbladen.

Voorkennis

Algemene voorkennis op de volgende gebieden is gewenst:
- het opstellen van conceptuele modellen van gegevens;
- globaal inzicht in bedrijfsprocessen en in de opvatting ervan als afspraken tussen de belanghebbers in een organisatie.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.
In deze cursus wordt samengewerkt in groepen van vier studenten. Het vereist dat studenten tijdens de begeleidingsperiode van de cursus beschikbaar zijn en samen de verantwoordelijkheid nemen voor een goed product.
Drie online bijeenkomsten worden gehouden om te discussiëren over het uitvoeren van het cursuswerkstuk. Elke groep van vier studenten krijgt een tutor als contactpersoon voor vragen en voor terugkoppeling en beoordelingen op de ingeleverde opdrachtuitwerkingen.

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomsten
Kwartiel 2 - begeleider: dhr.dr. L. Rutledge
1. do 23-11-2023 / 20.00-21.30 uur
2. do 21-12-2023 / 20.00-21.30 uur
3. do 25-01-2024 / 20.00-21.30 uur

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Groepsopdracht: in deze cursus wordt samengewerkt in groepen van vier studenten. Het voordeel van samenwerken is dat studenten de complexe stof beter verwerken door er met elkaar over te discussiëren. Het vereist dat studenten tijdens de begeleidingsperiode van de cursus beschikbaar zijn en samen de verantwoordelijkheid nemen voor een goed product. Een derde van het eindcijfer komt van een individuele opdracht naast die van de groep.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Meer informatie

Voor een inkijkje in de cursus, ga naar de snapshot.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een uitgebreid werkboek als pdf-bestand en een reader met artikelen, beide beschikbaar op de cursussite in de digitale leeromgeving.

Mediagebruik

Als student heb je toegang tot een groot aantal online diensten die je nodig hebt tijdens je studie. Deze zijn bereikbaar via MijnOU, je persoonlijke online werkplek bij de Open Universiteit. Hier heb je onder andere toegang tot onze digitale leeromgeving, tentamenroosters en onze uitgebreide digitale bibliotheek. Voor deelname aan virtuele bijeenkomsten (begeleiding op afstand) zijn een redelijk snelle internetverbinding en een headset noodzakelijk.