null Voeding en gezondheid

Voeding en gezondheid

  • Natuurwetenschappen
  • NB1502
  • 5 EC
  • Vanaf € 352
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Ons dagelijks leven wordt voor een groot deel door onze gezondheid bepaald. Het doel van de cursus Voeding en gezondheid is kennis en inzicht te verschaffen over de invloed van voeding op de gezondheid van de mens. De cursus besteedt met name aandacht aan gezonde voeding. De leerinhoud wordt grotendeels aangeboden via een bestaand tekstboek. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
(1) waarom we eten wat we eten
(2) vertering en absorptie
(3) koolhydraten, eiwitten, vetten: chemie, functie en bronnen
(4) van voedingsstoffen naar energie
(5) energiebalans, overgewicht, ondergewicht, gewichtsverlies en gewichtstoename
(6) water, vitamines, mineralen: functie, tekorten, toxiciteit en bronnen
(7) voedingsgerelateerde risicofactoren: chronische ziektes
(8) honger en ondervoeding.
In een bijbehorend werkboek wordt aanvullende informatie gegeven voor de Nederlandse situatie en wordt de student door de cursus heen geleid met behulp van leerdoelen, studeeraanwijzingen, actuele nieuwsberichten en opgaven.

Leerdoelen
Hoofdleerdoel: je doet kennis op en verwerft inzicht in de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam en in de rol van voeding bij de energiebalans en bij de preventie van ziekten en in honger en ondervoeding.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Voorkennis

De voorkennis die voor deze cursus gewenst is, betreft kennis van de biologie en (bio)chemie op havo-niveau. Een goede passieve beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent.
De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 1 en 2 (van september tot begin februari) dat open staat voor alle ingeschreven studenten. Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen.
Tijdens het begeleidingstraject is er een f2f-bijeenkomst op een Themadag Natuurwetenschappen, en zijn er twee online bijeenkomsten (een introductiebijeenkomst en een vragenuurtje) die je kunt bijwonen via de cursussite in de online leeromgeving.

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomsten en Studiedag Research Utrecht
Kwartiel 1 - begeleider: mw.dr.ir. L. Fredrix
1. di 05-09-2023 / 18.00-19.00 uur / startbijeenkomst / online
2. za 09-12-2023 (ws) ’s ochtends f-2-f begeleidingsbijeenkomst tijdens de themadag in Utrecht
3. di 30-01-2024 / 18.00-19.00 uur / vragenuurtje / online
4. di 16-04-2024 /18.00-19.00 uur / vragenuurtje / online

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met meerkeuzevragen en open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

25-04-2024 19:00, 28-08-2024 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een Engelstalig tekstboek: Understanding Nutrition, E. Whitney & S.R. Rolfes (eds), een reader met artikelen en een Nederlandstalig elektronisch werkboek in de online leeromgeving.

Digitale leeromgeving

Je start iedere cursus op de cursussite in de online leeromgeving (www.ou.nl/mijn OU). Je vindt daar de structuur van de cursus, de studietaken en een deel van het cursusmateriaal. Ook vind je daar voorbeeldtentamens, de opgenomen colleges (indien beschikbaar) en de communicatiefaciliteiten met de docent en medestudenten via het forum met vragen en antwoorden.