null Filosofie in literatuur

Filosofie in literatuur

  • Cultuurwetenschappen
  • CB2502
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Introductie
Schrijvers en dichters zijn onderzoekers van mens en cultuur. Tolstoj stelt in Oorlog en vrede en Anna Karenina de misschien oudste filosofische vraag: hoe moet je leven? Marcel Proust onderzoekt in Op zoek naar de verloren tijd menselijke relaties in het algemeen en de liefde in het bijzonder. Andere schrijvers richten zich vooral op de relatie tussen mens en samenleving of op de cultuur als geheel. Dostojevski bekritiseert het moderne materialistische en atheïstische mens- en wereldbeeld. Romans als De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera, Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq, Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood en Corpus delicti van Juli Zeh behoren tot de interessantste en indringendste analyses van onze westerse cultuur. In voorbeelden als deze gaat het om literatuur als filosofie, om literaire verkenningen van wijsgerig-antropologische en cultuurfilosofische thema’s.
In de cursus Filosofie in literatuur wordt de filosofische dimensie van literatuur bestudeerd aan de hand van een aantal belangrijke 20e-eeuwse en hedendaagse romans. Daarbij wordt ook ingegaan op methodologische vragen en op de principiële vraag in hoeverre literatuur überhaupt in staat is een bijdrage te leveren aan het beantwoorden van filosofische vraagstukken. Ter afronding van de cursus maakt de student een eigen filosofische analyse van een roman.

Leerdoelen
Door het volgen van deze cursus:
- Verwerf je kennis van en inzicht in de onderlinge betrekkingen tussen filosofie en literatuur,
- Verwerf je kennis van de gehanteerde methoden en technieken op het terrein van de ‘filosofie in
literatuur’,
- Verkrijg je kennis van de manier waarop enkele hedendaagse filosofen in hun filosofische werk gebruikmaken van
literaire teksten,
- Leer je herkennen hoe filosofische ideeën naar voren kunnen komen in literaire werken. Het gaat daarbij met name
om mensbeelden en cultuuropvattingen.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomst
Variabel startmoment - begeleider: dhr.dr. J. Vanheste
Wordt nog nader bekend gemaakt

Docenten

Begeleider en examinator: dhr. dr. Jeroen Vanheste.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het tentamen bestaat uit een schrijfopdracht waarin de student een beknopte filosofische analyse uitvoert van een (in overleg met de docent gekozen) literair werk.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Bij deze cursus wordt gebruikgemaakt van het handboek Denkende romans. Literatuur en de filosofie van mens en cultuur van Jeroen Vanheste. Aanvullende documentatie en studeeraanwijzingen staan op de cursussite.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kunt u via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen gaan. Hier kan je met je medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.