null De natiestaat in transnationaal perspectief, ca. 1750-1950

De natiestaat in transnationaal perspectief, ca. 1750-1950

  • Cultuurwetenschappen
  • CM0113
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 528
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Deze cursus biedt een kennismaking met historisch netwerkonderzoek. Historici spreken vaak in metaforische zin over ‘netwerken’, maar systematischer onderzoek ernaar is lang uitgebleven. Het voorbije decennium heeft historisch netwerkonderzoek, en in bredere zin de zogeheten digital humanities, een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Deze cursus beoogt vanuit een transnationaal perspectief de geschiedenis van staatsvorming en natievorming te bestuderen door middel van netwerkonderzoek. De verspreiding van natiestaten is een grensoverschrijdende ontwikkeling geweest. Nationale staten zijn gevormd aan de hand van circulerende modellen en ideeën, denk aan nationale constituties, onderwijssystemen of ideeën over de nationale identiteit. Geestverwanten hebben via netwerken met elkaar in contact gestaan. Allerhande (sociale) netwerken hebben bijgedragen aan de constructie van de natiestaat: van tastbare brievenwisselingen tot meer abstracte institutionele transfers. Aldus zijn buitenlandse voorbeelden vaak aangepast aan de eigen omstandigheden.
Om de transnationale wording van natiestaten te bestuderen, zal in deze cursus worden gewerkt met software voor historisch netwerkonderzoek (de online applicatie 'Palladio' van Stanford University). Het netwerkconcept biedt cultuurwetenschappers nieuwe perspectieven op hun onderzoeksobject. Dergelijke formele methoden zijn een goed voorbeeld van hoe digitale onderzoeksmethoden een aanvulling zijn op gebruikelijker kwalitatief onderzoek.

Leerdoelen
Na afloop van de cursus:
- Bent u in staat te reflecteren, in woord en geschrift, op wetenschappelijke debatten over staats- en natievorming.
- Kunt u methoden uit de digital humanities toepassen, in het bijzonder netwerkonderzoek.
- Bent u vaardig in het formuleren van een adequaat eigen onderzoeksopzet, onder meer blijkend uit een dataschema.
- Kunt u zelfstandig verslag doen van het onderzoek, in geschrift en door middel van datavisualisaties.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart en wordt pas in het volgend academisch jaar opnieuw aangeboden.

Indien u de cursus ‘Staats- en natievorming in Europa sinds de verlichting’ (CM0103) afgerond hebt, bent u uitgesloten van deelname aan deze cursus.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Regulier, in combinatie met drie (virtuele) groepsbijeenkomsten. Indien de groepsgrootte daar aanleiding toe geeft kan de derde online bijeenkomst gesplitst worden en verdeeld over meerdere dagen.

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomst
Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr. M. van der Burg
1. wo 06-09-2023 / 10.30-14.00 uur / online
2. wo 01-11-2023 / 10.30-14.00 uur / studiecentrum Nijmegen
3. wo 13-12-2023 / tijd ntb / online

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Combinatie van verschillende opdrachten.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een reader, cursussite en (online) software.

Digitale leeromgeving

Als student kunt u via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kunt u met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.