null Conferentie Making the smart city safe for citizens op 28 en 29 november 2018

BISS_Workshop_SmartCitySafe_14772_head_large.jpg
Samenleving
Conferentie Making the smart city safe for citizens op 28 en 29 november 2018
Op 28 en 29 november 2018 organiseren de Open Universiteit in Heerlen en het Business Intelligence & Smart Services (BISS) Instituut de internationale conferentie 'Making the smart city safe for citizens: The case of smart energy and mobility', interdisciplinary perspectives on data ownership, data security and liability.

Slimme steden

De slimme stad is het thema voor stedelijke ontwikkeling in de duurzaamheidstransitie. De belofte is dat de stromen van grondstoffen, goederen, diensten en mensen veel efficiënter kunnen worden georganiseerd, gebruik makend van sensortechnologieën en kunstmatige intelligentie. Met het potentieel hulpbronnen op grote schaal te besparen.

Veel steden zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met technologiebedrijven om te experimenteren met op data gebaseerde manieren om de stad te besturen. Critici stellen dat er een duidelijk risico is dat slimme steden uiteindelijk de gegevens van hun burgers verkopen aan investeerders in de profitsector in plaats van de data te gebruiken voor het algemeen belang. In plaats van duurzaamheid en verbetering van de kwaliteit van het leven te dienen, zouden veel slimme stadsinnovaties kunnen worden gebruikt voor het toezicht op en de manipulatie van burgers, en wordt bekritiseerd voor het bevorderen van verdergaande privatisering van openbare diensten. Gebleken is dat de manier waarop sommige steden met data zijn omgegaan niet voldoet aan de eisen van privacy en gegevensbeveiliging.

Conferentie

Tegen deze achtergrond wordt de vraag gesteld: wat moet er gedaan worden om de slimme stad veilig te maken voor haar burgers? 'Veilig' in politieke, juridische, technologische en emancipatorische zin.

Op deze conferentie komen praktijkmensen uit toonaangevende slimme steden samen met experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, databeveiliging en privacy uit verschillende disciplines. In de conferentie zijn deskundigen uit onder andere de rechtswetenschappen, politieke wetenschappen, milieuwetenschappen en computerwetenschappen aanwezig. Risicomanagement voor de slimme stad vereist een geïntegreerde aanpak in al deze disciplines om te slagen. Dit vereist onderzoek en borging op politiek, juridisch en technologisch gebied.

De conferentie toont het huidige werk van het programma Safety in Urban Environments, de onderzoek focus van de Open Universiteit van Nederland in 2018.

In de brochure en op de conferentiesite vindt u meer informatie over het programma en de keynote sprekers. De conferentie vindt plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Interdisciplinary conference abstracts: political science/geography, computer science, law

Keynote speaker abstracts