Didactiek

We hebben voor leraren, docenten, onderzoekers, mentoren, decanen, zorg coördinatoren e.d. die specifieke taken hebben op scholen een relevante selectie gemaakt uit het onderwijsaanbod van de Open Universiteit. Binnen deze selectie treft u uiteenlopende professionaliseringsmogelijkheden.

Voor diegenen die zich verder willen verdiepen en/of bekwamen op didactisch gebied zijn wellicht de volgende opleidingen, cursussen of kennisbestanden interessant:

Cursussen

Overig aanbod

Dit is geschikt OU-materiaal dat gratis toegankelijk is en gelegenheid biedt kennis te maken met het aanbod en de werkwijze van de OU.

 • Didiclass
  Didiclass is een digitale casusbank met videofragmenten die docenten (in opleiding) uitdaagt en prikkelt om na te denken over onderwijsdilemma's. De ‘real life' dilemma's bieden een indringende blik op de praktijk.
 • Kennisbank Economie
  De Kennisbank economie is opgebouwd uit vier onderdelen:
  - lesonderwerpen,
  - twee vakinhoudelijk cursussen,
  - beschrijving van misconcepten en
  - een begrippenbank.
 • Kennisbank misconcepten in de biologie
  Deze bank bevat kennisbestanden van veelvoorkomende misconcepten bij leerlingen voor het vak biologie. Het accent ligt daarbij op de vakinhoudelijke kennis.
 • Kennisbank Natuurkunde
  De Kennisbank natuurkunde is opgebouwd uit vier onderdelen: vakinhoudelijke kennis die minimaal nodig is om les te geven. een mogelijkheid om zelf vakinhoudelijke tekortkomingen vast te stellen, overzicht van veelvoorkomende misverstanden bij leerlingen over abstracte begrippen en koppeling van kennis over elk van deze misverstanden aan voorbeeldoplossingen en het betreffende vakinhoudelijke concept.
 • Kennisbank Scheikunde
  De Kennisbank Scheikunde is opgebouwd uit vier onderdelen: vakinhoudelijke kennis die minimaal nodig is om les te geven. een mogelijkheid om zelf vakinhoudelijke tekortkomingen vast te stellen, overzicht van veelvoorkomende misverstanden bij leerlingen over abstracte begrippen en een koppeling van kennis over elk van deze misverstanden aan voorbeeldoplossingen en het betreffende vakinhoudelijke concept.
 • Leraar24
  Leraar24 is een online platform van, voor en door leraren, bedoeld om u te ondersteunen bij het uitoefenen van uw beroep. Met Leraar24 kunt u zich op elk moment van de dag efficiënt en kosteloos informeren en verder groeien in uw vak.
  In de dagelijkse praktijk kunt u tegen vraagstukken aanlopen waarover u graag meer wilt weten. Of waarover u misschien wel met collega-leraren ervaringen wilt uitwisselen, maar uw tijd is beperkt. Dan kunt u hier terecht. Leraar24 is als het ware een online gereedschapskist vol praktische oplossingen en voorbeelden die u direct in uw dagelijkse onderwijs kunt toepassen. U raadpleegt Leraar24 waar en wanneer het u uitkomt; 24 uur per dag.
 • Palet VO
  Palet Voortgezet Onderwijs is een verzameling onderwijspraktijkkennis die in samenwerking met een groot aantal docenten tot stand is gebracht. Op verschillende scholen voor voortgezet onderwijs zijn video's opgenomen in een variëteit aan klassen en bij verschillende typen onderwijs. De verzameling omvat van verschillende vakken, leergebieden en andere onderwijssituaties zowel ‘good practices' als ‘interesting practices'. Het beeldmateriaal wordt ondersteund en verdiept met theorie en praktijkverhalen.
 • Wikiwijs
  Wikiwijs is in Nederland een plek op internet waar iedere docent leermateriaal kan vinden, gebruiken en aanpassen, van basis- tot universitair onderwijs. Je kunt ook zelf leermateriaal ontwikkelen, bewaren en delen met collega's. Wikiwijs is een platform waar docenten kennis over en ervaringen met open leermateriaal kunnen uitwisselen en zo nodig professionele ondersteuning vinden.