null Een niet-technisch congres over AI

MW_Sociale_Robots_17599_head_large.jpg
Een niet-technisch congres over AI
Op 20 oktober 2022 organiseren Vista College, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit samen met SharePower een conferentie over Artificiële Intelligentie en de maatschappelijke impact. Het is nadrukkelijk een niet-technisch congres.

Opkomst van AI in het dagelijks leven

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan snel. AI (of 'slimme algoritmen') wordt al ingezet in de industriële omgevingen, maar het wordt pas echt spannend als AI zich gaat mengen in het dagelijks leven. Dan gaan ook juridische en ethische kwesties een sterke rol spelen. Vooralsnog bouwen wij, mensen, zelf die AI's. Daarmee lopen we het risico dat onze eigen voorkeuren onbewust in die AI's terechtkomen. Of de AI's leren patronen ontdekken in deels onvolledige data waardoor een vertekende werkelijkheid ontstaat. Het risico bestaat dat dit gaat leiden tot ongewenste uitkomsten.

Ethische en juridische vragen

Deze ontwikkelingen dwingen ons om goed na te denken over de gevolgen van AI. In drie workshops wordt ingegaan op de ethische en juridische vragen rond AI. Een van die workshops wordt geleid door Roland Klemke van de Open Universiteit. Hij focust op de gevolgen van immersieve technologieën waarbij alle zintuigen aangesproken, zoals bij Virtual reality (VR) of Augmented reality (AR). Hoe moeten we bijvoorbeeld om gaan met gezichtsherkenning, of technieken die in de sport gebruikt worden?

In de andere workshops wordt ingegaan op vragen als AI en onze ethische waarden en normen, AI en fundamentele mensenrechten en het probleem van controle.

Het congres 'AI en de maatschappelijke impact, een verkenning van een complex systeem' vindt plaats op 20 oktober 2022 van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het Vista College in Heerlen. Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht. Kijk voor meer informatie over programma en aanmelding op de website van SharePower.