Wij zorgen er graag voor dat u een goede website ervaring bij ons heeft. Daarom maken wij gebruik van cookies.
Hiermee kunnen wij ook advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u pagina’s delen via social media.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Meer lezen
Gezondheid
Food4Thought: wat is de relatie tussen gezond eten en psychische gezondheid?
Gezond eten is belangrijk voor ons fysieke en psychische welbevinden. Maar wat weten we eigenlijk over de relatie tussen gezond eten en psychische gezondheid? Welke voedingspatronen of voedingsmiddelen hebben een gunstig effect, wanneer en voor wie? Deze zomer start een nieuw onderzoeksproject: Food4Thought. Dit project brengt in kaart wat we tot nu toe weten over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornis en ADHD. En hoe denkt de praktijk over het inzetten van voedingsadviezen in de preventie en behandeling van psychische aandoeningen? De Open Universiteit (onderzoeksgroep Brein, Leefstijl en Leren) is een van betrokken partijen.

Levensloop

De onderzoekers bekijken de relatie tussen voeding en psychische gezondheid gedurende de hele levensloop, van voor de geboorte (tijdens de zwangerschap), de kindertijd, de adolescentie tot en met de volwassenheid. Daarbij wordt zowel gekeken naar de wetenschappelijke kennis die op dit moment beschikbaar is, als naar de ideeën over en de toepassingen van diëten in de hedendaagse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het is de bedoeling dat het project leidt tot aanbevelingen voor verder onderzoek, en tot aanbevelingen rond gezonde voeding in het voorkómen en behandelen van psychische aandoeningen.

Het onderzoek heeft een looptijd van zes maanden en wordt mee gefinancierd door ZonMW. Binnen de Open Universiteit wordt het onderzoek verricht door de onderzoeksgroep Brein, Leefstijl en Leren (Welten-instituut). De eerste resultaten worden begin 2019 verwacht.