Deze website gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen.
Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media.
Klik op 'Ik ga akkoord' om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op om uw voorkeuren voor cookies te wijzigen. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie.
Gezondheid
Food4Thought: wat is de relatie tussen gezond eten en psychische gezondheid?
Gezond eten is belangrijk voor ons fysieke en psychische welbevinden. Maar wat weten we eigenlijk over de relatie tussen gezond eten en psychische gezondheid? Welke voedingspatronen of voedingsmiddelen hebben een gunstig effect, wanneer en voor wie? Deze zomer start een nieuw onderzoeksproject: Food4Thought. Dit project brengt in kaart wat we tot nu toe weten over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornis en ADHD. En hoe denkt de praktijk over het inzetten van voedingsadviezen in de preventie en behandeling van psychische aandoeningen? De Open Universiteit (onderzoeksgroep Brein, Leefstijl en Leren) is een van betrokken partijen.

Levensloop

De onderzoekers bekijken de relatie tussen voeding en psychische gezondheid gedurende de hele levensloop, van voor de geboorte (tijdens de zwangerschap), de kindertijd, de adolescentie tot en met de volwassenheid. Daarbij wordt zowel gekeken naar de wetenschappelijke kennis die op dit moment beschikbaar is, als naar de ideeën over en de toepassingen van diëten in de hedendaagse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Het is de bedoeling dat het project leidt tot aanbevelingen voor verder onderzoek, en tot aanbevelingen rond gezonde voeding in het voorkómen en behandelen van psychische aandoeningen.

Het onderzoek heeft een looptijd van zes maanden en wordt mee gefinancierd door ZonMW. Binnen de Open Universiteit wordt het onderzoek verricht door de onderzoeksgroep Brein, Leefstijl en Leren (Welten-instituut). De eerste resultaten worden begin 2019 verwacht.