null Juridische aspecten van de gezondheidszorg

Juridische aspecten van de gezondheidszorg

  • Gezondheidswetenschappen
  • GM0402
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Het recht speelt in elke dimensie van de samenleving een rol, zo ook op het terrein van de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de patiënt die een klacht tegen een zorgverlener indient bij de tuchtrechter, de GGZ-instelling die uitsluitend onder bepaalde juridische voorwaarden gedwongen zorg mag verlenen of de Autoriteit Persoonsgegevens die een boete oplegt aan een ziekenhuis in verband met onvoldoende interne bescherming van patiëntendossiers.

Als gezondheidswetenschapper krijg je in de dagelijkse beroepspraktijk niet zelden met juridische kwesties te maken. Van belang is dan ook dat je op de hoogte bent van de belangrijkste wetten en regels op dit gebied en dat je juridische knelpunten in de zorg tijdig kunt herkennen en hiervoor - indien nodig – de jurist kunt raadplegen.

Er wordt ingegaan op deze juridische aspecten van de gezondheidszorg. Je maakt kennis met diverse rechtsregels, je leert juridische knelpunten herkennen en je leert hoe je een eenvoudige zorgcasus – met gebruik van een wettenverzameling – kunt beoordelen op juridische risico’s. Hierbij wordt veel gebruikgemaakt van casuïstiek, zodat goed kan worden aangesloten op de dagelijkse beroepspraktijk van gezondheidswetenschappers.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt bestudeerd, kun je:
- beschrijven wat (gezondheids)recht is en benoemen wat de bronnen van het (gezondheids)recht zijn
- beschrijven wat de rol en functie van ethiek in het (gezondheids)recht is en op welke wijze ethische normen zich onderscheiden van rechtsnormen
- beschrijven wat mensenrechten zijn en welke mensenrechten in het bijzonder relevant zijn voor het gezondheidsrecht
- benoemen wat de belangrijkste rechten en verplichtingen van de patiënt en de zorgverlener zijn en in welke regelingen deze zijn vastgelegd
- in hoofdlijnen beschrijven hoe de informationele privacy van de patiënt door middel van regelgeving gewaarborgd wordt
- in hoofdlijnen beschrijven wat wilsonbekwaamheid en handelingsonbekwaamheid inhouden, welke vertegenwoordigingsfiguren er zijn en in welke gevallen toestemming moet worden gegeven door een vertegenwoordiger
- beschrijven welke kernbepalingen in acht moeten worden genomen bij medisch-wetenschappelijk onderzoek
- in hoofdlijnen beschrijven wat de juridische aspecten zijn van samenwerking in de zorg
- in hoofdlijnen beschrijven op grond van welke wetten en onder welke voorwaarden dwang en vrijheidsbeneming in de zorg geoorloofd zijn
- in hoofdlijnen beschrijven hoe de rechtshandhaving in de gezondheidszorg geregeld is
- in hoofdlijnen benoemen welke juridische aspecten geregeld worden in de Wet publieke gezondheid (Wpg), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Jeugdwet (Jw)
- benoemen welke wetten in het bijzonder toezien op de handhaving van de kwaliteit van de zorg en wat daarvan de kernbepalingen zijn
- benoemen welke externe toezichthoudende instanties op de zorg er zijn, wat hun hoofdtaken zijn en op welke wijze de zorgaanbieder alert kan zijn op mogelijke juridische issues met externe toezichthouders
- globaal omschrijven hoe de governance in de zorg juridisch geregeld is
- in hoofdlijnen omschrijven welke juridische aspecten van marktordening geregeld zijn in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
- de juridische uitdagingen op het gebied van digitalisering en robotisering in de zorg benoemen
- globaal beschrijven op welke wijze het ongeboren leven juridisch beschermd wordt en welke rechtsregels in acht moeten worden genomen bij beslissingen rond het levenseinde
- significante juridische knelpunten in de zorg signaleren
- een eenvoudige zorgcasus initieel beoordelen op juridische risico’s.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 4.

Voorkennis

Bij voorkeur heb je de cursussen Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen (GM0003) en Breed perspectief op gezondheid II Managementwetenschappen (GM0103) gevolgd.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus grotendeels via interactieve zelfstudie in de online cursusomgeving. Tussentijds kun je de docent inhoudelijke vragen stellen via de online cursusomgeving of via e-mail. In het begeleide kwartiel zijn er enkele online bijeenkomsten en is er (online) groepswerk. Bij het groepswerk wordt elke groep door een docent/tutor begeleid.

Docenten

dhr. prof. mr. J. Rinkes (examinator) en dhr. mr. dr. B. van der Velden ( plv. examinator).

Tentamenvorm

Computergebaseerd groepstentamen met open vragen en meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving.
Let op: het DGT wordt op drie vaste tentamendagen aangeboden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. Meld je tijdig aan via de tegel in je mijnOU-omgeving.
Het (geheime) tentamen bestaat uit vijftien meerkeuzevragen en een casus met enkele open vragen.

Tentamenhulpmiddelen

Een meest recente, 'schone', editie Sdu Wettenverzameling Gezondheidsrecht
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

- Praktisch Gezondheidsrecht van Van Meersbergen & Biesaart, versie 2022 (16de druk, Noordhoff).
- Sdu Wettenverzameling Gezondheidsrecht 2023-2024.

- In de online leeromgeving tref je aan: inleidende teksten, hyperlinks naar documentatie, literatuur en rechtspraak, zelfstudie-opdrachten met terugkoppeling, zelftoetsen, Powerpoint-presentaties en opgenomen online klassen.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de leerstof. Ook kun je hier met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.