null Hoe u samenwerking tussen organisaties naar het next level brengt: leiderschap

CPPINNO_InnovatieOndernemers_14916_head_large.jpg

Hoe u samenwerking tussen organisaties naar het next level brengt: leiderschap

Webcolumn Management, Science & Technology - door Nadine Roijakkers en Dieudonnee Cobben - september 2018

In deze post, en een aantal volgende posts, zullen we een aantal - beknopte - management aanbevelingen bespreken om samenwerking tussen organisaties naar next level te brengen. Dit op basis van het laatste nieuwe onderzoek zoals bekend bij de groep managementwetenschappen van de faculteit Management, Science &Technology. Dat het een mooie uitdaging is en dat niet alles op voorhand duidelijk is als men organisaties naar next level wil brengen wordt geïllustreerd door bijvoorbeeld de volgende quote:

‘’We zijn een jaar geleden gestart en gedurende het proces ontdekten we pas welke beslissingen we moesten maken.’’

Hoe te innoveren

Door de snelle veranderingen in technologie en klantvraag wordt het voor organisaties steeds lastiger om zelfstandig te innoveren. Om concurrentie en snelle veranderingen het hoofd te kunnen bieden werken organisaties steeds meer samen om zo innovatieve producten en diensten op de markt te kunnen brengen. Samenwerkingen stellen organisaties in staat sneller te reageren op veranderingen in de omgeving, technologie en klantvraag, doordat men gebruik kan maken van elkaars competenties om zo gezamenlijk een impact te creëren. Het is zeker een uitdaging voor organisaties om onze dynamische en complexe wereld te overleven, maar ook om ervoor te zorgen dat organisaties waar men mee samenwerkt niet alleen aan hun eigen belang denken.

Hoe leiderschap innovatie ondersteunt

Onze eerste aanbeveling is gericht op leiderschap; om een samenwerking succesvol te maken is sterk en duidelijk leiderschap nodig. In samenwerkingsverbanden zal een standaard leider niet in staat zijn om het geheel naar succes te leiden. Een succesvolle leider in samenwerking tussen organisaties is in staat om er voor te zorgen dat iedereen in het belang van het collectief denkt, is in staat mensen te verbinden en te motiveren en is tegelijkertijd ook een ondernemer en visionair met een blik op de toekomst. Zodra een organisatie het idee heeft om te gaan samenwerken met meerdere organisaties in een samenwerkingsverband, is het aan te raden om al in een vroeg stadium, zoals bij het bemensen van het verband, te selecteren op de juiste eigenschappen, zoals bijvoorbeeld het in staat zijn om emoties te herkennen, goed te kunnen luisteren en een brug tussen mensen te kunnen slaan. Het is d van belang dat een leider een verbinder, een betrokken persoon, maar ook een luisteraar is. In een onderzoek werd ontdekt dat zodra een leider in staat is om te luisteren naar wat er speelt bij mensen, dus bijvoorbeeld dat de rolverdeling nog niet is begrepen, men in staat is om hierop te reageren en dus ervoor te zorgen dat de rolverdeling alsnog wordt begrepen door alle deelnemers aan het samenwerkingsverband. De andere organisaties moeten het gevoel hebben dat hun belangen worden begrepen, anders zullen zij zich niet inzetten om een optimaal resultaat te bereiken. Kortom, leiderschap is essentieel voor succes!

Een casus: het belang van leiderschap

Een real life case waarin het belang van leiderschap duidelijk naar voren komt is PRoF. In dit samenwerkingsverband werken zeer diverse partijen, zoals ziekenhuizen, patiënten, universiteiten en bedrijven, samen om de gezondheidszorg te innoveren. In het verleden werd binnen de gezondheidszorg niet eerder op deze schaal samengewerkt.
De leider van dit verband is als geen ander in staat om mensen te stimuleren, te verbinden en te motiveren en daarmee een unieke synergie te creëren. Tegelijkertijd heeft deze zelfde leider ook een unieke visie op hoe gezondheidszorg er in de toekomst uit zal zien. Kortom, zijn leiderschap speelt een grote rol in het succes van het geheel.

Bent u benieuwd op welke manieren u nog meer samenwerking binnen uw eigen organisatie kan stimuleren, wilt u meer leren over interessante casussen zoals PRoF of wilt u meer weten over ondernemerschap, dan kunt u zich nu aanmelden voor het CPP Innovatiemanagement voor ondernemers. Hier vindt u ook meer informatie over de inhoud, startdata en doorlooptijd.

Mocht u meer willen weten over onze management aanbevelingen in samenwerkingen, neem dan contact op met Nadine Roijakkers of Dieudonnee Cobben.Meer webcolumns