null Hoogleraren roepen op: voer statiegeld in voor een circulaire economie

NW_PlasticFantastic_13559_head_large.jpg
Duurzaamheid
Hoogleraren roepen op: voer statiegeld in voor een circulaire economie
Nederland heeft aangegeven naar een 100 procent circulaire economie te willen in 2050. 23 hoogleraren op het gebied van circulaire economie en het milieu, waaronder enkele werkzaam bij de OU, roepen in een ingezonden artikel in de NRC de overheid op tot actie.

Hergebruik van grondstoffen

Het is essentieel om zorgvuldiger om te gaan met producten en grondstoffen, zodat deze zo vaak mogelijk kunnen worden hergebruikt, om daarmee het milieu en de economie te beschermen, voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Op dit moment doen we dat nog niet goed.
Om producten en materialen zo lang mogelijk te gebruiken, moeten zij een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau behouden. Met name bij plastics speelt dit een rol: omdat in het productieproces overige materialen worden toegevoegd om ze geschikt te maken voor allerlei verschillende functies, zijn er veel soorten plastics. Dit maakt het een breed toepasbaar materiaal, maar deze diversiteit is ook een valkuil. Als plasticsoorten mengen is het moeilijk of vaak zelfs onmogelijk om er een hoogwaardig product van te maken. Het materiaal wordt in feite van steeds lagere kwaliteit en is niet meer geschikt voor goede toepassingen.

Statiegeld

23 hoogleraren op het gebied van circulaire economie en het milieu, vragen in een oproep in de NRC de overheid en alle leden van de Tweede Kamer om statiegeld voor de kleine PET-flesjes en blikjes in te voeren als onderdeel van de verdere ontwikkeling naar een circulaire economie. Vanuit de OU nemen deel prof. Harold Krikke, prof. Carolien Kroeze, prof. Paquita Perez Salgado.