null IT-Governance

IT-Governance

  • Informatiekunde
  • IM1503
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In veel organisaties is de inzet van IT de basis geworden om bedrijfsprocessen te ondersteunen en de organisatie duurzaam te transformeren en te laten groeien. Als gevolg daarvan is de betekenis van IT governance en IT-leiderschap binnen de organisatie sterk toegenomen.

In veel gevallen zijn hierdoor de hoofdaandachtspunten van het management met betrekking tot de inzet van informatietechnologie sterk veranderd. Dit uit zich onder andere in (actuele) vragen als:
- Welk soort leiderschap is het meest passend, gezien het belang van IT voor de organisatie?
- Hoe moet de IT-functie worden ingericht en georganiseerd om bedrijfsactiviteiten het beste te kunnen ondersteunen en verbreden?
- Hoe moet IT binnen de organisatie worden bestuurd om de IT-risico's op juiste wijze te kunnen managen en de waarde te verzekeren van dit strategische en onmisbare bedrijfsmiddel?

Dit soort vragen geeft voldoende aanleiding voor iedere organisatie om periodiek grondig en gestructureerd na te denken over haar IT governance.

Deze cursus behandelt de basisconcepten en uitgangspunten van IT governance. Hiertoe bestudeer je een flink aantal wetenschappelijke artikelen die bijeen zijn gebracht in de reader van deze cursus. Met de verworven kennis ga je in groepsverband actief aan de slag. Gezamenlijk maak je namelijk een instrument om een IT governance-audit binnen een organisatie te kunnen afnemen. Vervolgens pas je dit instrument ook zelf toe en verzamel je daarmee gegevens om te kunnen bepalen hoe de organisatie scoort op het gebied van IT governance. Gebaseerd op deze inzichten schrijf je een adviesrapport waarin de huidige status van IT governance wordt toegelicht en wordt een routekaart gepresenteerd om de IT governance verder te verbeteren.
De gehele cursus is opgedeeld in een aantal studietaken die je deels individueel en deels met je groep uitvoert. Bij een aantal studietaken hoort het inleveren van opdrachten om je voortgang te volgen en om feedback te kunnen geven. Op twee momenten tijdens de cursus worden deelresultaten die je oplevert beoordeeld met een cijfer; beide cijfers wegen mee in het eindcijfer voor de cursus. Aan het eind van de cursus schrijft elk lid van de groep individueel een adviesrapport dat eveneens wordt beoordeeld met een cijfer; ook dit cijfer weegt mee in het eindcijfer voor de cursus.

Leerdoelen
Door afronding van de cursus laat je zien dat je in staat bent om aan de hand van een gezamenlijk met medestudenten opgebouwd dossier (teamportfolio) over de IT governance-situatie van een organisatie (of organisatieonderdeel), een individueel adviesrapport te schrijven met een plan van aanpak voor de verbetering van de IT governance-situatie. Bovendien laat je in een afsluitend reflectierapport zien dat je in staat bent verantwoord te reflecteren op het doorlopen audit-proces en het audit-product.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Business Process Management and IT of de masteropleiding Computer Science.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden en loopt gedurende twee kwartielen waarop begeleiding wordt aangeboden. Aansluitend aan de begeleidingsperiode is je eerste tentamenkans. Na de begeleidingsperiode heb je nog twee tentamenkansen.

Voorkennis

Een passieve beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk. Kennis en/of praktijkervaring op het vlak van organisatiekunde, ondernemingsstrategie en moderne informatiekunde vergemakkelijkt het bestuderen van de cursusteksten.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 3 - begeleider: dhr.dr. T. Huygh
1. ma 10-02-2025 / 19.00-21.30 uur
2. do 17-04-2025 / 19.00-21.00 uur
3. di 27-05-2025 / 19.00-21.00 uur

Docenten

Dhr. dr. L. Bollen en dhr. dr. T. Huygh (examinator). Zij worden bijgestaan door een aantal tutoren.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Hoewel er binnen de cursus voor een aantal onderdelen gebruik wordt gemaakt van het werken in groepen, ligt de nadruk in de cursus - en dus ook in de tentaminering - op de individuele prestatie van de student. De beoordeling vindt plaats op basis van een drietal onderdelen en wordt afgesloten met een individueel managementadviesrapport waarin u als student op onderbouwde wijze de volgende hoofdvraag van deze cursus beantwoordt: beantwoordt: “Heeft de organisatie, gezien het belang van IT voor de organisatie, een structureel goede aanpak van haar IT-governance?".

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Informatie over het cursusmateriaal wordt bekendgemaakt via de cursussite in de online leeromgeving.

Mediagebruik

Een breedband-internetverbinding is nodig om te kunnen deelnemen aan de virtuele groepsbijeenkomsten.

Digitale leeromgeving

Als student kun je, na inschrijving, via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.