SG22_23_C09_head_large.jpg

De kunst van de burn-out

Hoe kunnen Cultuurwetenschappen bijdragen aan het ter discussie stellen van gangbare stereotypen en heersende stigma’s rond burn-out? Hoe kan burn-out bijdragen tot het creëren van een meer mensgerichte, duurzame mind-set? En vooral, hoe spelen artistieke representaties van burn-out hierbij een rol?

Donderdag 20 april 2023 - studiecentrum Hasselt
19.00 uur

Stigma rondom burn-out

Al te vaak wordt een burn-out gezien als een individuele pathologie die veroorzaakt wordt door persoonlijke kwetsbaarheden. Maar wereldwijd trekken psychologen aan de bel omdat de COVID-19 pandemie ervoor zorgt dat mensen over alle beroepssectoren heen meer werkstress ervaren en burn-out steeds vaker voor komt. Tijd om onze visie bij te stellen. Hedendaagse kunst en cultuur(wetenschappen) kunnen hierin een belangrijke rol spelen. In deze lezing licht Sarah de Mul toe hoe de Cultuurwetenschappen kunnen bijdragen aan het ter discussie stellen van gangbare stereotypen en heersende stigma’s rond burn-out, hoe burn-out kan bijdragen tot het creëren van een meer mensgerichte, duurzame mindset, en vooral, hoe artistieke representaties van burn-out hierbij een rol kunnen spelen.

Over prof. dr. Sarah de Mul

Prof. dr. Sarah De Mul is hoogleraar Cultuur, Diversiteit en Inclusie aan de Faculteit Cultuurwetenschappen. In haar huidige onderzoeksproject richt ze zich op de rol van kunst in relatie tot zorg en veerkracht in het huidige tijdperk van stress en burn-out vanuit gender en diversiteitsperspectief. Haar publicaties omvatten onder andere Commitment and Complicity in Cultural Theory and Practice (Palgrave Macmillan, 2009, met B. O. Firat and S. van Wichelen), Literature, Language, and Multiculturalism in Scandinavia and the Low Countries (Amsterdam/New York: Rodopi, 2013, met W. Behschnitt and L. Minnaard) en The Postcolonial Low Countries (Lexington Books, 2012, met E. Boehmer). Ze is medeorganisator van het Platform for Postcolonial Readings en bestuurslid van de schrijversvereniging PEN Vlaanderen. Naast haar wetenschappelijke werk is ze ook auteur van een aantal boeken.