SG22_23_C07_head_large.jpg

Nationale identiteit als beperking op het vrij verkeer

Binnen de Europese Unie kan iedereen zich, in principe, vrij bewegen. Je kunt Italiaanse mode shoppen in Milaan, luieren aan het strand van Griekenland of Spaans studeren in Valencia. Toch roepen lidstaten geregeld redenen in om dit vrij verkeer te beperken.

Woensdag 29 maart 2023 - studiecentrum Rotterdam
19.00 uur

Nationale identiteit

Eén van die redenen is de nationale identiteit. Hiermee wil men de eigen cultuur beschermen tegen buitenlandse invloeden. Want onze nationale identiteit botst nogal eens met de Europese identiteit en belangen. Aan de hand van recente rechtspraak bespreekt prof. dr. Sarah Schoenmaekers het begrip nationale identiteit in de context van de Europese vrije markt. Meer concreet vraagt zij zich af; wanneer kan nationale identiteit rechtsgeldig worden ingeroepen om het vrij verkeer in de Europese Unie in te perken?

Over prof. dr. Sarah Schoenmaekers

Prof. dr. Sarah Schoenmaekers is bijzonder hoogleraar Europees recht, meer specifiek op het gebied van de 'cultureel gecorrigeerde markteconomie'. Hiermee geeft ze een impuls aan juridisch onderzoek naar de verhouding tussen cultuur (inclusief taal) en de vrije markt in de Europese rechtsorde. Een onderzoeksgebied dat lang onderbelicht bleef. Daarnaast is ze universitair hoofddocent bij de Universiteit Maastricht. Ze is lid van de redactieraad van diverse juridische tijdschriften, waaronder het European Procurement and Public Private Partnership Law Review, het Tijdschrift voor Bouwrecht en Onroerend Goed en het Tijdschrift voor Staatssteun.