SG22_23_C011_head_large.jpg

Op beeld in de buurt - wandeling en college

Wat registreren alle camera's bij jou in de buurt eigenlijk, en is dat een probleem? Belangrijker wellicht nog; wie heeft er allemaal toegang tot die beelden?

Donderdag 1 juni 2023 - studiecentrum Amsterdam
19.00 uur

Privacy

Nederland hangt tegenwoordig vol met camera’s. We kennen inmiddels wel de perikelen rondom de ANPR-camera’s langs de (snel)weg, en de camera’s in en rondom het openbaar vervoer. Maar camera’s lijken nu ook niet meer weg te slaan bij een simpele wandeling door de buurt, van abri’s in de bushalte, beveiligingscamera’s in en rondom het winkelcentrum en de opkomst van de slimme deurbel die hele straten in kaart lijkt te brengen. Wat registreren al deze camera’s eigenlijk, en is dat een probleem? Belangrijker wellicht nog; wie heeft er allemaal toegang tot die beelden? In deze Studium Generale neemt prof. dr. Anna Berlee ons mee op een korte privacy wandeling, voorafgaand aan het college, om zelf eens te kijken hoe vaak we op beeld staan bij een simpele wandeling door de buurt. En daarna bekijken we - beschut? - binnen samen verder naar de juridische kanten van al deze camera inzet.

Over prof. dr. Anna Berlee

Prof. dr. Anna Berlee heeft veelvuldig gepubliceerd, gepresenteerd en gedoceerd over het snijvlak van recht en technologie alsook het spanningsveld tussen openbaarheid en privacy. Zij geeft leiding aan de ontwikkeling en uitvoering van de eerste masteropleiding in Nederland die geheel in het teken staat van gegevensbescherming en privacyrecht. Berlee promoveerde aan de Universiteit van Maastricht. Daarna werkte ze als docente en onderzoeker bij Tilburg University en vervolgens de Universiteit Utrecht. Voordat ze hoogleraar werd heeft ze gewerkt bij de Nederlandse toezichthouder op het gebied van gegevensbescherming; de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze werkte daar als senior-adviseur wetgevingsadvisering en normuitleg.

Meer informatie en aanmelden

Ga je mee wandelen? We verzamelen voor de wandeling om 18.45 uur in studiecentrum Amsterdam. De wandeling duurt van 19.00 tot 19.30 uur en aansluitend start het college. Je kunt ook kiezen om alleen deel te nemen aan het college. Geef je keuze aan op het aanmeldformulier.