null Microplastics: ademt u ze ook in?

NW_PlasticInLongen_15243_head_large.jpg
Duurzaamheid
Microplastics: ademt u ze ook in?
Recent onderzoek bewijst dat piepkleine synthetische deeltjes ook in de lucht rondzweven en dat ze in onze longen kunnen belanden.

Waarschijnlijk denk je bij microplastics allereerst aan de piepkleine deeltjes plastic die in de oceanen wereldwijd rondzwerven. Vaak zijn ze afkomstig van grotere stukken plastic die – nadat ze in het milieu terecht zijn gekomen – langzaam maar zeker uiteenvallen in microscopisch kleine stukjes plastic.

Maar de kans is aanwezig dat microplastics er nog op een andere manier in slagen om ons lichaam binnen te dringen, zo ontdekten milieuwetenschappers Jan Peter Kole, Ansje Löhr, Frank Van Belleghem en Ad Ragas van de Open Universiteit. Hun studie wijst er voorzichtig op dat microplastics ook kunnen worden ingeademd en diep in de longen terecht kunnen komen.

Meer weten?

Scientias.nl is, de grootste populair-wetenschappelijke nieuwsblog van Nederland en België met nieuws en achtergronden op het gebied van wetenschap, technologie en duurzaamheid besteedde recent aandacht aan het onderzoek. Lees meer 


De studie is in Open Access te downloaden.