null Environmental Toxicology

Environmental Toxicology

  • Natuurwetenschappen
  • NB1712
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Vandaag de dag worden levende organismen, waaronder de mens, blootgesteld aan een steeds groter wordend aantal en een steeds grotere verscheidenheid van schadelijke stoffen. Soms kunnen effecten van een blootstelling rampzalige gevolgen hebben, maar in de praktijk komt het echter veel vaker voor dat er sprake is van blootstelling aan lagere doseringen gedurende een langere tijd en dat de gevolgen pas veel later aan het licht komen. De studie en risico-evaluatie van schadelijke chemicaliën in het milieu, de manier waarop ze een organismen binnenkomen, hun effect van moleculair tot populatieniveau en de beschermingsmechanismen die zij oproepen omvatten het vakgebied van de milieutoxicologie. Deze Engelstalige cursus richt zich specifiek op het verwerven van kennis over het gedrag van chemische stoffen in het milieu en hun nadelige effecten op ecosystemen, inclusief de mens. Daarbij komen zowel de processen aan bod die de blootstelling bepalen, als deze die het toxische effect op een organisme en op het ecosysteem bepalen. Tenslotte is er aandacht voor de milieuepidemiologie, de studie van het optreden en de verspreiding van milieugerelateerde ziekten en hun bepalende factoren.

Leerdoelen
Het verwerven van kennis over de basisprincipes van de (milieu)toxicologie met inbegrip van humane toxicologie, epidemiologie en risicoanalyse.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

Deze cursus is een revisie van de cursus N42112 Organismen in hun omgeving: toxicologie en afweersystemen en nadrukkelijk niet bestemd voor studenten die de oude cursus reeds gedaan hebben.

Voorkennis

Voor de toxicologische processen die we binnen deze cursus beschrijven, is scheikundige, biologische en in mindere mate wiskundige achtergrondkennis op propedeuseniveau sterk aanbevolen. Verder is passieve kennis van het Engels noodzakelijk om de Engelstalige leerstof te begrijpen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent. De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 4 dat open staat voor alle ingeschreven studenten. Je kunt de cursus ook zelfstandig bestuderen, mits je rekening houdt met de uiterste aanmelddatum voor deze cursus met een vast startmoment in kwartiel 4.
Tijdens het begeleidingstraject is er een face-to-facebijeenkomst op een Themadag en zijn er twee online begeleidingsbijeenkomsten, die je kunt bijwonen via de cursussite in de online leeromgeving.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomstenb en Themadag Milieu
Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr. F. van Belleghem
- wo 30-04-2025 / bk 1/ 18.30-20.00 uur / Startbijeenkomst / online
- za 17-05-2025 / bk 2 / tijd ntb/ werkcollege tijdens Themadag
- di 10-06-2025 / bk 3 / 18.30-20.00 uur / online

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Een opdracht in de vorm van een essay.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus Environmental Toxicology wordt geheel aangeboden in de online leeromgeving. Deze cursus is opgebouwd uit een zorgvuldige en bewerkte selectie van hoofdstukken uit een Engelstalig open online tekstboek dat werd ontwikkeld door experts van zeven Nederlandse universiteiten.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.