null Environmentally Improved Production

Environmentally Improved Production

  • Natuurwetenschappen
  • NB2402
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In de Engelstalige cursus Environmentally Improved Production (EIP) wordt de duurzame productie van economische goederen behandeld vanuit een natuurwetenschappelijke invalshoek. De cursus beoogt een algemeen begrip van, en inzicht in, de actuele ontwikkeling op het terrein van milieuvriendelijke productie te geven. Daarnaast doe je bij bestudering van de cursus ervaring op met het gebruik van wetenschappelijke bronnen (lezen, begrijpen en kennis en inzichten vergroten). De verkregen kennis en inzichten kunnen de basis vormen voor beslissingen over het invoeren van duurzamere productiewijzen.

De cursus start met een algemene introducerende tekst, waarbij we in hoofdlijnen de conceptuele en praktische benaderingen van milieuvriendelijke productie bespreken. Aansluitend volgt een beschrijving van een veelvoud aan praktische benaderingen, zoals Closed loop supply systems, Design for environment en Chemical management services. Vervolgens gaan we kort in op vijf analytische methoden, zoals Exergy analysis en Material flow analysis, die kunnen worden ingezet bij milieuvriendelijke productie.
Het tweede gedeelte van de cursus bestaat uit de analyse van 15 wetenschappelijke artikelen over milieuvriendelijke productie. Het derde gedeelte omvat vier onderwerpen:
1. Cleaner production & design for environment
2. Life cycle management, energy analysis & material flow accounting
3. Cascading, recycling & industrial symbiosis
4. Risk & inherent safety.
Daaruit kun je twee onderwerpen kiezen voor nadere bestudering, opnieuw aan de hand van artikelen. Ter ondersteuning van de analyse van de artikelen in deel 2 en 3 worden zelftoetsvragen met terugkoppeling aangeboden.

Leerdoelen
Na bestudering van de cursus kun je:
- kun je in algemene zin de recente ontwikkeling met betrekking tot Environmentally Improved Production uitleggen,
- de diverse benaderingen van Environmentally Improved Production benoemen, beschrijven en daarvan de belangrijkste conceptuele verschillen aangeven en voorbeelden beschrijven,
- wetenschappelijke bronnen op niveau lezen, begrijpen en toepassen ter vergroting van eigen kennis en inzichten;
- een wetenschappelijk essay op niveau schrijven.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

We adviseren u om aan te melden voor de geactualiseerde versie van deze cursus, beschikbaar per februari 2026. Neem contact op met studieadvies.natuur@ou.nl indien u zich wilt aanmelden.

Voorkennis

Passieve kennis van de Engelse taal (leesvaardigheid op eind vwo-niveau) is nodig om de cursus binnen de nominale studielast te kunnen bestuderen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent. We adviseren je om het studietraject te volgen in kwartiel 4: er is een keer per jaar een begeleidingsbijeenkomst op een Themadag Natuurwetenschappen in Utrecht.

Docenten

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

Je dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 05-02-2025 19:00, 10-07-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een Workbook (40 pagina's), een Course book (41 pagina's) en twee readers met respectievelijk 15 en 25 wetenschappelijke artikelen.

Digitale leeromgeving

We adviseren om de bestudering van iedere cursus te starten op de cursussite (online leeromgeving, www.ou.nl/mijnOU). Je vindt daar de laatste informatie over de cursus (toelichting op studietaken, voorbeeldtentamens), de opgenomen colleges (indien beschikbaar) en het forum met vragen en antwoorden van studenten.