null De duurzame stad

De duurzame stad

  • Natuurwetenschappen
  • NB2902
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

Als we onze samenleving duurzamer willen maken, dan zal dat vooral in de stad moeten gebeuren. Het overgrote deel van de mensen woont immers in steden, en ook de economische activiteit concentreert zich in steden. Het verduurzamen van de stad is wel een grote uitdaging. Op dit moment stoten steden veel broeikasgassen uit en verslinden ze grote hoeveelheden grondstoffen. De stad is niet goed bestand tegen extreme regenval en hitte, en de luchtkwaliteit is er op veel plaatsen slecht. Hoe kunnen steden de overgang maken naar hernieuwbare energiebronnen, een klimaatbestendige inrichting, en hergebruik van materialen? Deze cursus gaat in op de grote stedelijke duurzaamheidstransities op het vlak van energie, klimaat, mobiliteit en circulariteit, en stedelijk groen. Daarbij is er ruim aandacht voor de aard van de huidige duurzaamheidsproblemen en voor de mogelijke oplossingen, maar ook voor de doelen van stedelijke beleidsmakers en de uitdagingen bij het bereiken daarvan. De cursus is gebaseerd op actuele data en recente inzichten in het verloop van stedelijke duur-zaamheidstransities in Nederland en daarbuiten.

Leerdoelen
Na bestudering van de cursus kun je:
- de kernbegrippen op het gebied van stedelijke duurzaamheid definiëren
- het verloop van duurzaamheidstransities beschrijven en uitleggen welke factoren dat verloop bepalen
- uitleggen met welke belangrijke duurzaamheidsvraagstukken steden geconfronteerd worden
- verschillende oplossingen opnoemen die steden kunnen implementeren om te verduurzamen
- de beleidskaders en de uitdagingen van de beleidsuitvoering beschrijven
- stedelijke duurzaamheidsvraagstukken en -transities analyseren en op basis daarvan aanbevelingen geven voor beleid en/of praktijk.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus hoort standaardbegeleiding: via de cursussite in de online leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docent. De docent organiseert een begeleid studietraject in kwartiel 2 (van november tot februari) dat open staat voor alle ingeschreven studenten.

Je kunt de cursus ook flexibel en zelfstandig bestuderen. Minimaal één keer per jaar is er een begeleidingsbijeenkomst op een Themadag.

Begeleidingsbijeenkomsten


Themadag Research
Kwartiel 2 - begeleider; dhr.prof.dr. J. de Kraker
- za 07-12-2024 / tijd ntb

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een cursusboek met leereenheden en twee rapporten (‘Stedelijke duurzaamheidstransities’ en ‘Innovaties in stedelijke mobiliteit’). Deze materialen zijn zowel fysiek als digitaal beschikbaar.

Mediagebruik

Via de cursuswebsite heb je als student toegang tot digitaal bronmateriaal bij de opdrachten in de leereenheden.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.