null The Science of Environmental Change

The Science of Environmental Change

  • Natuurwetenschappen
  • NM0903
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

In deze cursus bestudeer je de milieu-uitdagingen van de moderne tijd en maak je kennis met de innovatieve vaardigheden die nodig zijn om ze aan te pakken. Hoor- en werkcolleges worden naadloos gecombineerd met probleemgestuurd leren, waarmee een holistische benadering van de aanpak van milieuveranderingen wordt gestimuleerd. Door theoretische kennis te combineren met praktische probleemoplossing ben je aan het einde van de cursus in staat om de ingewikkelde uitdagingen van milieuveranderingen aan te gaan. Door interdisciplinaire samenwerking, kritisch denken en effectieve communicatie zorgt deze cursus ervoor dat je klaar bent om een belangrijke bijdrage te leveren aan de milieuwetenschap.
Daarnaast leer je de grondbeginselen van milieuverandering te begrijpen en de relatie tussen milieusystemen te herkennen. Verder bestudeer je de gevolgen van veranderingen, analyseer je met een kritische blik complexe milieu-interacties en pas je wetenschappelijke methodes toe om milieuveranderingen te monitoren en bestuderen. Bovendien denk je na over je persoonlijke en maatschappelijke rol in het pleiten voor duurzaamheid en milieubehoud, terwijl je bijdraagt aan positieve verandering.
De cursus is opgebouwd vanuit het DPSIR-framework (Driving Forces, Pressures, State, Impacts, and Responses) en biedt een uitgebreide verkenning van milieuveranderingen. Van het begrijpen van de dynamiek die aan de basis ligt van verandering tot het bepalen van de impact ervan op ecosystemen en de maatschappij.

Leerdoelen
Na het bestuderen van deze cursus kun je:

- de basisbegrippen rond milieuveranderingen– die zowel natuurlijke processen als menselijke activiteiten omvatten – uitleggen

- de onderlinge verbondenheid van milieusystemen analyseren en herkennen, inclusief ecosystemen, klimaat, biodiversiteit en menselijke samenlevingen

- de effecten van milieuveranderingen op wereld- en lokale schaal uitleggen, waarbij kwesties als klimaatverandering, vervuiling, verlies van biodiversiteit en uitputting van hulpbronnen aan de orde komen

- kritisch denken toepassen om de complexe interacties tussen natuurlijke processen en menselijke interventies te beoordelen en mogelijke gevolgen van milieuveranderingen te voorspellen

- wetenschappelijke methodes verkennen en toepassen, waaronder gegevensverzameling, analyse, modellering en interpretatie, om milieuveranderingen te monitoren en te bestuderen

- persoonlijke en maatschappelijke rollen bedenken bij het bevorderen van duurzame praktijken, pleiten voor milieubehoud en bijdragen aan positieve verandering.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Environmental Sciences.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Heb je interesse in deze cursus en ben je nog geen student, vraag dan eerst een adviesgesprek aan bij de studieadviseurs via studieadvies.natuur@ou.nl.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment en begeleiding die is gericht op afronding binnen één kwartiel. Onderdeel van de begeleiding zijn feedback op gemaakte opdrachten en een aantal online bijeenkomsten waarin het cursusmateriaal en de gemaakte opdrachten worden besproken.

Docenten

Mw. dr. Lyana Curier en dhr. prof. dr. ir. Jetse Stoorvogel (plv. examinator)

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en een opdracht.

Tentamendata

Digitaal individueel tentamen: volgens afspraak.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online wiskundige rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.