null Over leren, onderwijs en instructie

Over leren, onderwijs en instructie

  • Onderwijswetenschappen
  • OB0012
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Deze cursus biedt een introductie in de onderwijswetenschappen en begint met een studietaak over hoe je effectief kunt leren en studeren. Er volgt een taak over leertheorieën, leren en kennisopvattingen. Daarna volgen drie studietaken waarin de drie hoofdstromingen in de leerpsychologie uitgebreid behandeld worden: het behaviorisme, informatieverwerkingstheorue en het (sociaal) constructivisme. Als onderdeel van de studietaak over het (sociaal) constructivisme bespreken we ook theorieën van een drietal belangrijke theoretici (Piaget, Bruner en Vygotsky. Daarna behandelt de volgende studietaak de rol van motivatie bij leren. Ten slotte is er een studietaak met een focus op zelfregulatie in het onderwijs. De nadruk in de cursus ligt op het opdoen van belangrijke theoretische kennis. Aanvullend is er een focus op het aan elkaar verbinden van inzichten uit verschillende theorieën en het toepassen van deze kennis in de onderwijspraktijk.

Leerdoelen

Na het afronden van deze cursus ben je in staat om:
• op basis van empirische gegevens de effectiviteit van verschillende leerstrategieën te evalueren;
• kennis over leerstrategieën toe te passen in de onderwijspraktijk en hier kritisch op te reflecteren;
• de drie hoofdstromingen in de leerpsychologie (behaviorisme, cognitivisme en constructivisme) te beschrijven en te vergelijken in termen van hun kennisfilosofische achtergrond;
• de drie leerpsychologische hoofdstromingen uiteen te zetten aan de hand van daartoe behorende theorieën en modellen, en deze te herkennen in en toe te passen op praktijkvoorbeelden;
• opvattingen over leren en instructie te positioneren in termen van de leerpsychologische hoofdstroming waar zij uit voortvloeien en deze te herkennen in en toe te passen op praktijkvoorbeelden;
• de ontwikkelingstheorieën van Piaget, Vygotsky en Bruner uit te leggen en onderling te vergelijken;
• uiteen te zetten hoe verschillende theorieën motivatie in het onderwijs kunnen verklaren en voorspellen;
• enkele belangrijke theorieën rondom zelfregulatie uit te leggen en toe te passen in gegeven situatie.

Aan de hand van zeven studietaken worden de bovenstaande thema’s geïntroduceerd en verder uitgediept met behulp van verwerkings- en toepassingsopdrachten. Tijdens de cursus vindt er per studietaak een virtuele klas plaats, waarbij dieper wordt ingegaan op de thema’s in de studietaak, een aantal uitwerkingen van de opdrachten de revue zullen passeren en vragen van studenten zullen worden beantwoord.

Ingangseisen

Voor bachelorstudenten (dit ben je na formele toelating tot de bachelor Lerarenopleiding) gelden zowel OB0902 Leren in beeld als OB02602 Ontwikkelingspsychologie: van theorie naar onderwijspraktijk als ingangseis, d.w.z. dat je OB0902 afgerond dient te hebben dan wel een lopende inschrijving voor deze cursus hebt en OB2602 hebt afgerond.

Voor premasterstudenten (dit ben je na formele toelating tot de premaster Onderwijswetenschappen) en losse cursisten gelden deze ingangseisen niet.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus kent een vast startmoment volgens het jaarrooster in kwartielen. Aanmelden na de start van het kwartiel is niet mogelijk.

Voorkennis

Er wordt verwacht dat je over een goede vaardigheid in het begrijpend lezen van Engelstalige wetenschappelijke teksten beschikt.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Begeleiding vindt plaats in virtuele klassen en middels het beantwoorden van vragen op de daarvoor bestemde fora.

Docenten

Dhr. dr. J. Beckers (examinator), mw. dr. L. Catrysse (plv. examinator) en mw. dr. K. Xu.

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Deze cursus heeft twee cursusruns. De tentamendata in het academisch jaar 2024-2025 zijn:
voor kwartiel 1: 13 november 2024, 5 februari 2025 en 9 juli 2025
voor kwartiel 3: 23 april 2025, 9 juli 2025 en 12 november 2025

Tentamendata

09-07-2025 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit geselecteerde hoofdstukken uit:
- Schunk, D.H. Learning theories: An educational perspective (8th Edition).
Deze selectie wordt aangevuld met relevante literatuur.

Digitale leeromgeving

Als student van deze cursus kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.