null Onderzoek: Media en publieke opinie rond corona

MW_SiliconValley_12390_head_large.jpg
Gezondheid
Onderzoek: Media en publieke opinie rond corona
Waar halen mensen hun kennis over corona vandaan? Hoeveel vertrouwen hebben ze in die informatie? Wat is de rol van social media? Welke verschillen zijn er tussen landen? Marjolein Caniëls en collega-onderzoekers in twaalf landen onderzoeken in het internationale project Global Survey on Public Opinion about COVID-19. De onderzoekers willen weten hoe het zit met de publieke besef en mening over COVID-19 en de rol van verschillende communicatiekanalen bij het verspreiden van feiten en onwaarheden.

15.000 mensen uit 121 landen

Caniëls en haar collega-onderzoekers hebben een internationale vragenlijst uitgezet in 27 talen. Ruim 15.000 mensen uit 121 landen hebben de vragenlijst ingevuld. De vragenlijst kan nog steeds ingevuld worden. De onderzoekers zijn inmiddels gestart met de data-analyse van de gegevens die in de eerste maand zijn verzameld. Later zullen de trends uit deze data vergeleken worden met gegevens die in de tweede maand zijn binnengekomen.

Mythes en feiten

Caniëls: 'Mensen uit heel veel verschillende landen hebben meegedaan, dus we kunnen waarschijnlijk heel veel vergelijkingen maken. De gegevens laten zien waar de inwoners in verschillende landen hun informatie vandaan halen. En ook in hoeverre ze geloven in mythes rondom corona en in welke mate ze op de hoogte zijn van feiten. Onze onderzoeksresultaten kunnen nuttig zijn voor overheden in al die landen. De resultaten laten namelijk zien in welke mate betrouwbare informatie de burgers bereikt en de overheden kunnen zo anticiperen en reageren op de andere informatie die in die kanalen verspreid wordt.'