null Organisatieklimaat bepaalt energie van werknemers

PSY_BalansWerkPrive_14925_head_large.jpg
Gezondheid
Organisatieklimaat bepaalt energie van werknemers
Een werkomgeving waarin gefocust wordt op leren en verbeteren leidt tot het verhogen van de energie (vitaliteit) van medewerkers. Een omgeving gericht op performance en prestaties leidt juist tot uitputting. Dat blijkt uit een studie onder ingenieurs en technologen – uitgevoerd door onder andere OU-hoogleraar Marjolein Caniëls – die in juli 2020 is verschenen in het tijdschrift Frontiers in Psychology.

Drie basisbehoeften

Er zijn veel studies die hebben laten zien dat mensen drie basisbehoeften hebben: behoefte aan autonomie, behoefte aan verbondenheid met anderen en behoefte aan het gebruiken van eigen competenties/kennis. Een omgeving waarin gefocust wordt op leren en verbeteren, voorziet in deze drie basisbehoeften van mensen. En dit leidt tot meer energie (vitaliteit) bij medewerkers. Terwijl een focus op performance en prestaties juist niet voldoende voorziet in deze basisbehoeften en daardoor leidt tot uitputting.

Ingenieurs en technologen

Caniëls en haar collega’s baseren hun conclusies op een longitudinale studie waarin ze data verzamelden van 1081 (Noorse) ingenieurs en technologen.

Lees het artikel

Christina G. L. Nerstad, Marjolein C. J. Caniëls, Glyn C. Roberts and (2020), Perceived Motivational Climates and Employee Energy: The Mediating Role of Basic Psychological Needs. In: Front. Psychol., 10 July 2020