null OU en Parnassia zetten samen een online Klinische werkplaats op

PSY_AngstKind_head_large.jpg
Gezondheid
OU en Parnassia zetten samen een online Klinische werkplaats op

De Open Universiteit en de Parnassia Groep gaan een online Klinische werkplaats opzetten. De decanen van de twee partijen hebben hiertoe in juli 2016 een intentieverklaring ondertekend. De OU en de Parnassia Groep, een grote aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in West-Nederland, zullen in de werkplaats online vormen van geestelijke gezondheidszorg (e-mental health) ontwikkelen, aanbieden en wetenschappelijk evalueren.

Angststoornissen

De vakgroep Klinische psychologie van de Open Universiteit en de Parnassia Groep gaan een aantal online behandelvormen ontwikkelen, aanbieden en evalueren. Zo is een e-mental health interventie in ontwikkeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar met (subklinische) angststoornissen. In een andere pilot worden serious games ingezet als onderdeel van de cognitieve gedragstherapie en een responsinhibitietraining voor kinderen en jongeren met ADHD. Daarnaast zijn er plannen voor het ontwikkelen van een online behandeling voor patiënten met de ziekte van Parkinson en hun naasten. Ten slotte wordt een online behandeling bij seksuele disfunctieproblematiek ontwikkeld. Deze interventies worden wetenschappelijk geëvalueerd in de online klinische werkplaats.

Verbinding onderwijs, onderzoek en praktijk

De Open Universiteit en de Parnassia Groep streven ernaar om door middel van deze samenwerking de verbinding van onderwijs en onderzoek in de klinische psychologie met de klinische beroepspraktijk te versterken. Ook willen ze er op deze manier aan werken dat de resultaten van het wetenschappelijk psychologisch onderzoek aan de OU een weg vinden naar de praktijk van de online geestelijke gezondheidszorg. De Parnassia Groep wil met deze samenwerking hun behandelaanbod vernieuwen naar de modernste inzichten.