null Onderzoekspracticum longitudinaal onderzoek

Onderzoekspracticum longitudinaal onderzoek

  • Psychologie
  • PB1722
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Net als bij de meeste onderzoekspractica van de bacheloropleiding Psychologie ligt in deze cursus de nadruk op de methodologie en statistiek. Bijzonder aan deze cursus is de analyse van data met een zogenoemde multilevelstructuur. Hierbij kun je denken aan personen in groepen, zoals bijvoorbeeld leerlingen in klassen of werknemers in verschillende vestigingen van een bedrijf. Maar ook longitudinale data waarbij voor elke persoon meerdere metingen in de tijd zijn gedaan, vertonen een multilevelstructuur.

Dit onderzoekspracticum is onderdeel van het bachelortraject Psychologie. Het is het voorlaatste practicum in de onderzoeksleerlijn van de bachelorfase en een vervolg op het Onderzoekspracticum cross-sectioneel onderzoek.
In deze cursus ligt de nadruk op het modelmatig denken over een vraagstelling, het formuleren van hypothesen en het uitvoeren van een statistische analyse met diverse data-analytische technieken. Na afloop van deze cursus ben je in staat om zelfstandig een multilevelanalyse uit te voeren en de resultaten daarvan adequaat te interpreteren. Daarnaast ben je in staat om wetenschappelijke artikelen waarin deze technieken worden gebruikt te begrijpen. De cursus wordt afgesloten met een mondelinge presentatie voor twee docenten.

Leerdoelen,/strong>
Na het afronden van deze cursus kun je:
• de kenmerken van longitudinaal onderzoek benoemen, dat wil zeggen beschrijven wat longitudinale data zijn en de verschillende vormen van longitudinaal onderzoek omschrijven
• de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen longitudinaal en cross-sectioneel onderzoek uitleggen
• de criteria die gelden voor het doen van causale uitspraken benoemen en toepassen op onderzoek met een cross-sectioneel of longitudinaal onderzoeksdesign
• de beperkingen van het longitudinale onderzoeksdesign met betrekking tot causaliteit onderkennen
• enige kenmerkende problemen met betrekking tot de interne/externe validiteit van onderzoek met herhaalde metingen benoemen
• een conceptueel model, onderzoeksvragen en hypotheses opstellen voor een onderzoek met een cross-sectionele multilevelstructuur
• een multilevelanalyse op cross-sectionele data uitvoeren en de resultaten daarvan correct interpreteren
• een conceptueel model, onderzoeksvragen en hypotheses opstellen voor een onderzoek met een longitudinale multilevelstructuur
• een multilevelanalyse op longitudinale data uitvoeren en de resultaten daarvan correct interpreteren
• een conceptueel model opstellen voor een mediatieprobleemstelling
• een mediatieanalyse uitvoeren en de resultaten daarvan correct interpreteren
• een onderzoeksvraag opstellen voor de modellen die worden behandeld in deze cursus
• gezamenlijk met een medestudent op basis van een verstrekt longitudinaal databestand: (a) een multilevelanalyse uitvoeren voor een casus met herhaalde metingen, (b) hierover een APA-samenvatting schrijven en (c) een inzichtelijke mondelinge presentatie geven
• beslissingen die tijdens de multilevelanalyse van een casus met herhaalde metingen relevant zijn kort en bondig mondeling toelichten (tijdens een mondelinge presentatie)
• de basale technische kenmerken van multilevelanalyse op longitudinale data toelichten (tijdens een mondelinge presentatie).

Ingangseisen

Je hebt de cursus Onderzoekspracticum cross-sectioneel onderzoek (PB0822) afgerond of je hebt een lopende inschrijving voor deze cursus in een eerder kwartiel.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Aanmelden begeleiding

Aanmelden voor de bijeenkomsten is mogelijk zodra je toegang hebt tot de cursus in de online leeromgeving.

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen en een mondeling.

Tentamendata

Digitaal individueel tentamen: volgens afspraak.
Mondeling: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat voornamelijk uit de online leeromgeving in Brightspace. De leeromgeving bevat teksten, bronnen (digitale versies van hoofdstukken uit boeken en databestanden), opdrachten en terugkoppelingen van opdrachten. In de cursus worden de statistische analyses gedaan met jamovi en SPSS. De cursus kan dus worden doorlopen door geheel met jamovi ofwel geheel met SPSS(-syntax) te werken.

Digitale leeromgeving

Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.