null Stage Arbeids- en organisatiepsychologie

Stage Arbeids- en organisatiepsychologie

  • Psychologie
  • PM0006
  • 15 EC
  • Vanaf € 1152
  • Voor dit product gelden ingangseisen


Inhoud

De stage is vooral een leersituatie en verschilt in die zin van een volwaardige beroepsuitoefening.
Stagewerkzaamheden zijn tijdelijk en vinden plaats onder supervisie van een academisch gekwalificeerde psycholoog of pedagoog. Voorwaarde is dat in de stage kennis en vaardigheden die in de opleiding opgedaan zijn, op een theoretisch en praktisch verantwoorde wijze worden toegepast.

Er zijn vier verschillende stagevormen mogelijk: een interventiestage, een diagnostiekstage, een onderzoeksstage of een praktijkstage. In sommige situaties is het mogelijk om de stage met inbreng van werkervaring te doen. In een interventiestage lever je een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling en/of uitvoering van een interventie die in de organisatie waar je stage loopt toegepast wordt. De ontwikkeling van interventieprogramma's gebeurt in samenspraak met de stagebiedende instantie. In de diagnostiekstage leer je psychodiagnostische methoden zoals deze aan de orde komen in de cursus Psychodiagnostische vaardigheden in de context van selectie en assessment (gespreksvaardigheden, tests en interviews), toe te passen. Deze stagevorm is ook noodzakelijk om te voldoen aan de eisen voor de Basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) van het NIP. Een onderzoeksstage biedt je de gelegenheid een onderzoek uit te voeren met een empirische component. Dit kan zowel bij een externe stagebiedende organisatie als onder de begeleiding van een OU docent zonder dat je aan een externe organisatie verbonden bent. Het onderzoek kan een voorbereiding op de masterthesis zijn, maar kan ook op zichzelf staan. De onderzoeksstage kan een alternatief zijn voor die studenten die door hun beroep al zeer vertrouwd zijn met organisaties in het werkveld. Het is ook een alternatief voor hen die door specifieke omstandigheden niet in staat zijn enkele dagdelen per week in een stagebiedende organisatie aanwezig te zijn. De praktijkstage is de meer traditionele stagevorm: je past de verworven kennis en inzichten toe in een daartoe geëigende arbeidssituatie en maakt zo kennis met organisaties in het werkveld van de psycholoog. De stage met inbreng van werkervaring is een stagevorm voor studenten die al werken in een psychologische setting op het niveau van een masterpsycholoog.

Leerdoelen
Tijdens een stage verricht je werkzaamheden die kenmerkend zijn voor een professionele psycholoog. De specifieke leerdoelen en persoonlijke doelen verschillen per stagesoort en per student. Algemene doelen van de stage zijn:
- persoonlijke stagedoelen kunnen stellen die bijdragen aan het bereiken van de masterkwalificaties
- in staat zijn opgedane kennis en inzicht te verdiepen afhankelijk van de gekozen praktijksetting en de gestelde persoonlijke en professionele leerdoelen
- de theoretische kennis en inzicht uit de psychologie opleiding kunnen integreren en toepassen in de gekozen praktijksetting
- probleemoplossende vermogens en relevante vaardigheden toepassen binnen een bredere (of multidisciplinaire) context gerelateerd aan het vakgebied
- oordelen kunnen formuleren op grond van onvolledige of beperkte informatie en daarbij rekening houden met sociaalmaatschappelijke en ethische verantwoordelijkheden die zijn verbonden aan de praktijksetting
- in staat zijn om relevante informatie in het kader van eigen stagewerkzaamheden duidelijk over te brengen, bijvoorbeeld in een professioneel rapport, op een publiek van zowel specialisten als niet specialisten zoals cliënten
- reflecteren op het (leer)proces dat heeft geleid op het al dan niet behalen van de stagedoelen en bepalen wat verder nodig is voor een zelfgestuurd ontwikkelingstraject dan wel een vervolgstudie met een grotendeels autonoom karakter.


Meer informatie
Je moet aan het einde van het eerste jaar van de master een zelfgevonden stageplaats te hebben aangemeld bij de stagecommissie als je in het tweede jaar van de master wilt starten met je stage. Daarom wordt aangeraden om aan het begin van het eerste masterjaar al te starten met het zoeken naar een stageplaats. Uitgebreide informatie over de inhoud en doelstellingen van de verschillende stagevormen, het zoeken naar een stageplaats en de in te leveren opdrachten voor de stage vind je op het Stageweb in de online leeromgeving van de opleiding (alleen toegankelijk voor studenten die ingeschreven staan voor een cursus van de opleiding Psychologie).

Deze cursus maakt deel uit van het cursuspakket van de Open Universiteit voor het behalen van de Basisaantekening Psychodiagnostiek van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Let op: de stagevorm moet dan een diagnostiekstage zijn.

Ingangseisen

Deze cursus is alleen voor studenten Psychologie die zijn toegelaten tot de master Psychologie.
Wie een interventiestage wil doen, moet de cursus Gezondheidsbevordering: theorie en toepassing hebben afgerond.
Voor een diagnostiekstage moet je de cursus Psychodiagnostiek in de arbeids- en organisatiepsychologie of Psychodiagnostische vaardigheden in de context van selectie en assessment hebben afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus heeft geen vaste startdatum. Pas nadat je het stage-aanmeldformulier via het Stageweb in de online leeromgeving hebt ingediend en nadat de stagecommissie de stageplek heeft goedgekeurd en jouw stagebegeleider van de Open Universiteit je stageplanning akkoord heeft bevonden, krijg je toestemming je aan te melden voor de cursus Stage.

Voorkennis

Wij raden voor een diagnostiekstage aan om de cursus Klinische psychologie 3: de klinische praktijk te hebben bestudeerd.

Begeleidingsvorm

De begeleiding is individueel. De stagecommissie moet je stageplaats goedkeuren. Daarna wijst de stagecommissie een stagebegeleider van de Open Universiteit toe en kun je je – nadat de stageplanning akkoord bevonden is - aanmelden voor de cursus.

Docenten

Na goedkeuring van je stageplaats door de stagecommissie wijst de commissie jou een OU-docent toe die je begeleider wordt. Op je stageplek moet je ook een begeleider hebben.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de digitale leeromgeving.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Meer informatie

Je moet aan het einde van het eerste jaar van de master een zelf gevonden stageplaats te hebben aangemeld bij de stagecommissie als je in het tweede jaar van de master wilt starten met je stage. Je wordt daarom aangeraden om vanaf het begin van het eerste masterjaar al te starten met het zoeken naar een stageplaats. Uitgebreide informatie over inhoud en doelstellingen van de verschillende stagevormen, het zoeken naar een stageplaats en de in te leveren opdrachten voor de stage vind je op het Stageweb in de digitale leeromgeving van de opleiding (alleen toegankelijk voor studenten die ingeschreven staan voor een cursus van de opleiding Psychologie).

Digitale leeromgeving

In de digitale leeromgeving kun je het Stageweb raadplegen (alleen toegankelijk voor studenten die ingeschreven staan voor een cursus van de opleiding Psychologie) voor alle informatie over stagevormen, het zoeken naar een stageplek, de procedures rondom de stage en de formulieren die je daarbij nodig hebt.