null Studium Generale: publiekscollege over impact van drugsgebruik op steden

ALG_StudiumGenerale_head_large.jpg
Studium Generale: publiekscollege over impact van drugsgebruik op steden
Op 5 oktober 2019, tijdens het nationale Weekend van de Wetenschap, houdt prof. dr. Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis bij de Open Universiteit, een publiekscollege over de impact van de heroïne-epidemie op Europese steden eind twintigste eeuw. Dit publiekscollege is één van de drie colleges op 5 oktober die de Open Universiteit in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen organiseert. Deze colleges vormen de aftrap van de Studium Generale-collegereeks door hoogleraren in het academisch jaar 2019-2020, tevens het zevende lustrum, 35 jaar Open Universiteit. Iedereen is van harte welkom, de toegang is kosteloos.

Drugsgebruik en de geschiedenis van Europese steden

In het college toont Gemma Blok hoe steden in Europa langzaam een verschuiving in aanpak lieten zien van repressie naar een nieuwe strategie van schadebeperking. De vraag is, in hoeverre daarbij de tolerantie tegenover drugsgebruikers is toegenomen.

Studium Generale-programma 5 oktober

Naast het college door Gemma Blok, vinden nog twee publiekscolleges door hoogleraren plaats in het SCHUNCK Glaspaleis op 5 oktober. Alle colleges worden ingeleid door rector magnificus Theo J. Bastiaens. En na elk college kunnen vragen worden gesteld:

  • 12:00 uur: Is het gebruik van drugs verbonden met de geschiedenis van steden?
    prof. dr. Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis
  • 13:00 uur: Helpt muziektherapie?
    prof. dr. Susan van Hooren, bijzonder hoogleraar Vaktherapie
  • 14:00 uur: Eenzaamheid, wat is er aan te doen (en wat niet)?
    prof. dr. Arjan Bos, hoogleraar Klinische psychologie

Wetenschap beleven in de pauzes

In de pauzes tussen de colleges kan wetenschap worden 'ervaren'. Zo kan het online platform 'Leer te durven' voor kinderen met angst worden doorlopen en worden beleefd hoe 'augmented reality' wordt ingezet bij leren.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de website. Hier vindt u ook meer informatie over het Studium Generale.

In het Parool van 7 september 2019 staat het artikel 'Is het na vlees- en vliegschaamte tijd voor drugsschaamte?', waarvoor Gemma Blok ook is geïnterviewd.

Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen kennisinstellingen (waaronder universiteiten) hun deuren om iedereen die belangstelling heeft voor de wetenschap, kennis te laten maken hiermee.