null Rechtsgeschiedenis

Rechtsgeschiedenis

  • Rechtswetenschappen
  • RB0402
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De mededeling dat het recht niet uit de lucht komt vallen, mag je gerust als een cliché beschouwen. De zin ‘Het recht is een historisch verschijnsel’ klinkt heel anders, maar toch is de strekking hetzelfde. Beide zinnen leiden tot de conclusie dat het recht zich voortdurend ontwikkelt.

Dit betekent in de eerste plaats dat er tussen het moderne recht en dat van voorheen een onverbrekelijke band, een ononderbroken continuïteit of samenhang bestaat. Hieruit volgt dat alleen historisch onderzoek het recht van onze tijd kan doen begrijpen. Of, scherper gesteld: een wetenschappelijke beoefening van het recht veronderstelt een inzicht in de historische beoefening ervan. Op de tweede plaats leidt het onderkennen van recht als een historisch fenomeen onvermijdelijk tot de conclusie dat het recht verandert. Een bonte waaier van maatschappelijke factoren bepaalt de opkomst, verandering en ondergang van rechtsinstellingen. Economische, politieke, kerkelijke en ethische kwesties spelen daarin een rol. Het is de taak van de rechtshistoricus de historische samenhang tussen het recht en andere maatschappelijke verschijnselen zoveel mogelijk boven water te halen en daaruit de ontwikkeling van het recht te verklaren.

Leerdoelen
In de leerdoelen van deze cursus staat het Corpus iuris civilis centraal. Welke Romeinsrechtelijke rechtsbronnen zijn bijeengebracht in het Corpus iuris civilis? Op welke wijze functioneert deze compilatie in de middeleeuwen en moderne tijd in het juridische onderwijs en als secundair recht, het ius commune, en hoe verhoudt het Corpus iuris civilis zich in deze periode ten opzichte van andere rechtsbronnen? Op welke wijze heeft het wetenschappelijk onderzoek van juristen naar het Corpus iuris civilis bijgedragen aan de moderne codificaties in Frankrijk, Duitsland en Nederland?

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van uw aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat uw inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus heeft een variabel startmoment.

Voorkennis

Het verdient aanbeveling om eerst de cursus Inleiding recht: kern van het recht te bestuderen.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Er zijn in kwartiel 1 en kwartiel 4 drie online bijeenkomsten. De data van de bijeenkomsten worden in de digitale leeromgeving bekend gemaakt.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten

Kwartiel 1 - begeleider: dhr.dr.mr. B. van der Velden
- ma 23-09-2024 / 19.30-21.00 uur / LEH 1 t/m 6
- ma 07-10-2024 / 19.30-21.00 uur / LEH 7 t/m 13
- ma 21-10-2024 / 19.30-21.00 uur / LEH 14 t/m 17

Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr.mr. B. van der Velden
- ma 26-05-2025 / 19.30-21.00 uur / LEH 1 t/m 6
- ma 09-06-2025 / 19.30-21.00 uur / LEH 7 t/m 13
- ma 23-06-2025 / 19.30-21.00 uur / LEH 14 t/m 17

Aanmelden begeleiding

Aanmelden voor de begeleidingsbijeenkomst in studiecentrum Utrecht kan via e-mail, utrecht@ou.nl, o.v.v. uw studentnummer, de datum van de bijeenkomst en de naam van het vak.

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bij deze cursus bestaat uit een reader.

Het wordt aanbevolen dat je zelf de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer aanschaft. Maar de wettenbundel is niet noodzakelijk om het tentamen te maken.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.