Ondernemingsrecht
-
Rechtswetenschappen
-
RB0912
-
5 EC
-
Vanaf € 384
Inhoud
In het dagelijks leven heeft iedere burger met rechtspersonen te maken: vrijwel iedereen is lid van een of meer verenigingen en sommigen zijn aandeelhouder in een nv of bv. Deze cursus maakt je vertrouwd met diverse in het Burgerlijk Wetboek geregelde rechtspersonen: vereniging, coöperatie, stichting, naamloze vennootschap en besloten vennootschap. Zo’n rechtspersoon lijkt enkel een juridisch bedenksel, maar het is kennelijk toch wel handig, want er zijn honderdduizenden bv’s in het Nederlandse bedrijfsleven. Sommige voordelen van een rechtspersoon liggen voor de hand. Denk aan de continuïteit van de zaak: een natuurlijk persoon zal ooit een keer overlijden, een rechtspersoon heeft daar geen last van.
In deze cursus leer je wat een rechtspersoon precies is en in welke gedaante deze zich kan voordoen. De ene gedaante is meer geschikt voor het drijven van een onderneming dan de andere. Voor een multinational bijvoorbeeld is de naamloze vennootschap te verkiezen boven een vereniging. Die laatste vorm is evenwel een prima oplossing voor bijvoorbeeld een sportclub.
Aanmelden
Toelichting aanmelden
De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.
Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de cursussen Rechtspersonenrecht I (R06291 en voorgangers), Rechtspersonenrecht II (R07391 en voorgangers) en Ondernemingsrecht (R21281 en voorgangers). Dit betekent dat ze wegens inhoudelijke overlap niet tezamen in een opleiding kunnen worden ingebracht.
Voorkennis
Begeleidingsvorm
Begeleidingsbijeenkomsten
Online-bijeenkomsten
Kwartiel 2 - begeleider: mw.mr.dr. M. Reumers
1. di 19-11-2024 / 19.00-20.30 uur / introductie
2. di 21-01-2025 / 19.00-20.30 uur / responsiecollege
Tentamenvorm
Tentamentoelichting
Tentamendata
Tentamenhulpmiddelen
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS
Cursusmateriaal
Tot slot wordt gebruikgemaakt van een handboek: M.J. Kroeze, L. Timmerman & J.B. Wezeman, De kern van het ondernemingsrecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave).
Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.