null Insolventierecht

Insolventierecht

  • Rechtswetenschappen
  • RM0813
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Insolventierecht houdt zich niet alleen bezig met het faillissement (een gerechtelijk beslag op het gehele vermogen van de schuldenaar die heeft opgehouden te betalen, met de bedoeling dit vermogen te verdelen onder zijn schuldeisers), maar ook met de surseance (rechterlijk uitstel) van betaling en, sinds 1 december 1998, de sanering van schulden van natuurlijke personen. Bovendien wordt de regeling van het onderhands akkoord die met de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) op 1 januari 2021 in Nederland van kracht is geworden tot het insolventierecht gerekend. De schuldsanering natuurlijke personen komt in deze cursus overigens niet aan bod.

Het terrein waarop de faillissementscurator zich beweegt is bezaaid met juridische voetangels en klemmen. Tal van tegenstrijdige belangen vechten met elkaar om voorrang. Wat hoort tot de boedel? Wat komt ten goede van de bank of de fiscus? Wat is van de failliet zelf? Wanneer zijn de bestuurders van een failliete vennootschap aansprakelijk in hun privévermogen? Hebben werknemers van die vennootschap nog recht op loon en vakantiegeld? Deze opsomming vormt slechts een greep uit de vragen die in deze cursus aan bod komen. Deze verscheidenheid van problemen is kenmerkend voor het insolventierecht. Dat veelzijdige karakter maakt het insolventierecht zowel boeiend als gecompliceerd.

Uit de confrontatie van alle aanspraken en rechten moet blijken welke van de (dikwijls conflicterende) belangen van de verschillende crediteuren het sterkste is. Het is in de praktijk nu eenmaal zo dat niet iedereen voor 100% betaald kan worden, want meestal zijn de baten slechts een fractie van de schulden. Het zal duidelijk zijn dat de taak van de curator, degene die onder toezicht van de rechter-commissaris belast is met het beheer en de vereffening van de failliete boedel, niet eenvoudig is. Hetzelfde geldt voor een bewindvoerder in een surseance van betaling of een schuldsanering natuurlijke personen. In het kader van de WHOA geldt een bijzondere regeling, in die zin dat bij de totstandkoming van een akkoord onder die wet niet altijd een onafhankelijke derde hoeft te zijn betrokken.

Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus heb je inzicht in de procedures rondom het onderhands akkoord, faillissement en surseance en kun je de daarop betrekking hebbende regels toepassen op concrete casus.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

De inschrijfduur van 12 maanden start 14 dagen na de verwerking van je aanmelding voor deze cursus. Aanmelden voor het tentamen kan pas nadat je inschrijfduur gestart is.
Houd daarom bij het aanmelden voor deze cursus rekening met de aanmeldtermijn voor de tentamens, de tentamendata van de cursus en met de data van eventuele begeleidingsbijeenkomsten.

Deze cursus heeft een variabel startmoment.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De begeleiding bestaat in beginsel uit drie virtuele klassen gedurende het eerste kwartiel en - bij voldoende aanmelding - een extra virtuele klas voorafgaand aan de opvolgende tentamenperiodes (hertentamens). Bovendien is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de docent via de cursussite en kunt u gebruik maken van de discussieruimte.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleider: mw.mr.dr. M. Reumers
1. do 05-09-2024 / 19.00-20.30 uur / introductie
2. do 10-10-2024 / 19.00-20.30 uur
3. do 07-11-2024 / 19.00-20.30 uur
4. do 17-04-2025 / 19.00-20.30 uur / tentamentraining voor hertentamen 1
5. do 21-08-2025 / 19.00-20.30 uur / tentamentraining voor hertentamen 2

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

23-04-2025 19:00, 25-08-2025 14:00.

Tentamenhulpmiddelen

Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Vriesendorp: Uitspraken Insolventierecht (WoltersKluwer), laatste ed. (schoon)
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit:
- een tekstboek: M. Pannevis, Polak/Pannevis, Insolventierecht, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave);
- een digitale leeromgeving met (een opsomming van) aanvullend cursusmateriaal en (oefen)opdrachten, jurisprudentie alsmede videomateriaal.

Je dient zelf in het bezit te zijn van de meest recente wettenbundel Verzameling Nederlandse Wetgeving van uitgeverij Sdu of de Collegebundel van uitgeverij Wolters Kluwer.

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) heb je via de cursussite in de digitale leeromgeving toegang tot de discussieruimte. Hier kun je met je docent(en) en medestudenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.