null Staats- en Bestuursrecht I

Staats- en Bestuursrecht I

  • Rechtswetenschappen
  • RS0512
  • 5 EC


Inhoud

De cursus Staats- en bestuursrecht I laat je diepgaand kennismaken met het materieel bestuursrecht en de algemene regels die de overheid in acht moet nemen bij de uitoefening van verschillende bestuursbevoegdheden. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de actoren in het publiekrecht, de uitoefening van de verschillende bestuursbevoegdheden en de normen die daarbij op grond van de wettelijke regels en algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht moeten worden genomen. Veel van de algemene regels zijn inmiddels gecodificeerd in de Algemene wet bestuursrecht. Diverse regels zijn echter nog niet in deze wet opgenomen, ofschoon ze wel deel uitmaken van het algemeen deel van het bestuursrecht.

In deze cursus neemt de uitleg en toepassing van de Awb een prominente plaats in, maar daarnaast wordt ook recht behandeld dat (nog) niet in deze wet is geregeld. Het is de bedoeling dat je zowel theoretisch als praktisch inzicht verwerft in de stof en daarbij leert aanvoelen hoe bestuursorganen in voorkomende gevallen bestuursbevoegdheden in een concrete casus uitoefenen. De cursus behandelt veel rechtspraak en laat je aan de hand van (praktijkgerichte) casusposities meedenken over de uitleg en toepassing van het algemene bestuursrecht.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk na toelating voor het schakelprogramma.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

Deze cursus maakt onderdeel uit van een schakelprogramma. Pas nadat je bent toegelaten tot het volledige schakelprogramma, kun je je aanmelden voor een cursus. Meer informatie over het schakelprogramma en de kosten is te vinden op www.schakelzone.nl.

Aanmelden voor deze cursus is alleen mogelijk via je studiepad.
Deze cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.

Voorkennis

Deze cursus veronderstelt voorkennis op propedeuseniveau van bestuursrecht en staatsrecht. Enige kennis van het privaatrecht strekt tot de aanbeveling.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 2 - begeleiders: dhr.mr.dr. S. Kole en dhr.mr. R. Bronsema
1. do 28-11-2024 / werkcollege 1 / 19.30-21.30 uur
2. do 12-12-2024 / werkcollege 2 / 19.30 -21.30 uur
3. do 09-01-2025 / actualiteitencollege / 19.30-21.30 uur
4. do 16-01-2025 / werkcollege 3 / 19.30-2130 uur
5. do 30-01-2025 /responsiecollege / 19.30-21.30 uur

* Het bovenstaande overzicht is exclusief de standaardbegeleiding in de discussieruimte. Daarnaast worden voor de belangrijkste rechtsfiguren en rechtspraak kennisclips aangeboden.

Tentamenvorm

Digitaal individueel tentamen met meerkeuzevragen.

Tentamentoelichting

Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Een meest recente, 'schone', niet geannoteerde Ars Aequi wettenbundel Awb
Een ‘schone’, niet-geannoteerde wettenbundel van Sdu of Wolters Kluwer
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een digitale leeromgeving en uit het boek: R.J.N. Schlössels & S.E. Zijlstra, Onderwijseditie Bestuursrecht in de sociale rechtsstaat, deel 1, Deventer: Wolters Kluwer (meest recente uitgave).

Digitale leeromgeving

Als student (na inschrijving) kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving aanvullende informatie en cursusmaterialen raadplegen, deelnemen aan online onderwijsbijeenkomsten en casus oefenen. Verder heb je via de cursussite toegang tot de discussieruimte. Hier kun je vragen stellen met betrekking tot de uitleg en toepassing van de verplichte studiestof.