null Ruim 430.000 euro toegekend voor Europees onderzoeksproject QPED

INF_Onderzoek_17354_head_large.jpg
Data Science
Ruim 430.000 euro toegekend voor Europees onderzoeksproject QPED
Erasmus+ heeft ruim 430.000 euro toegekend aan het onderzoeksproject Quality-focussed Programming Education (QPED). Onderzoekers dr. ir. Harrie Passier en prof. dr. Tanja Vos, allebei verbonden aan de vakgroep informatica binnen de faculteit bètawetenschappen van de Open Universiteit, zijn de trekkers van het Europese project dat zich richt op de ontwikkeling van een andere aanpak voor programmeeronderwijs, waarbij de nadruk ligt op het testen van code.

Meer aandacht voor testen en kwaliteit code

Programmeeronderwijs was jarenlang vooral gericht op het produceren van code en besteedde maar weinig aandacht aan testen. Het doel van QPED is dat studenten Informatica een kwaliteitsbewustzijn ontwikkelen: code moet goed leesbaar zijn, vrij van fouten en tegen een stootje kunnen. Harrie Passier: 'Op dit moment zie je dat het onderwerp 'testen' vaak pas vrij laat in de bachelor aan bod komt, soms bestaat het slechts uit één hoofdstuk. We willen bereiken dat studenten meteen bij aanvang van de opleiding meteen beginnen met testen'. Natuurlijk moeten studenten nog altijd leren om code te produceren, maar nu moeten zij ook vanaf het allereerste begin de kwaliteit van hun programma’s aantonen door middel van testen.

Blauwdruk voor nieuwe onderwijsvorm

Om docenten en studenten te ondersteunen, ontwikkelt het project blauwdrukken voor deze nieuwe vorm van onderwijs, stappenplannen die aangeven hoe kwaliteitssoftware gemaakt kan worden, en feedbacktools die het werk van studenten automatisch nakijken en van feedback voorzien. De coördinatie van QPED is in handen van Harrie Passier. Het project is begin 2021 gestart en duurt drie jaar.

Europese samenwerking

QPED is een samenwerking tussen de Open Universiteit, Universiteit van Marburg, Open Universiteit van Catalonië, Technische Universiteit Eindhoven en het bedrijf Quaterfall. Quaterfall ontwikkelt een elektronische leeromgeving speciaal voor informatica-onderwijs. Zij zorgen ervoor dat de te ontwikkelen leermaterialen en tools uiteindelijk geïmplementeerd kunnen worden in dit leersysteem. De deelnemende universiteiten ontwikkelen de blauwdrukken, stappenplannen, lesmaterialen en de benodigde tools en zorgen voor de validatie.

Erasmus+

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa dat wordt beheerd door de Europese Commissie. Erasmus+ verstrekt beurzen voor onderwijsprojecten met partners binnen en buiten Europa en faciliteert internationale uitwisseling van studenten en medewerkers.