null Schakelzone Recht

RW_BNR_head_large.jpg

Schakelzone Recht

 • Rechtswetenschappen
 • Deeltijd
 • Nederlands
 • 28 uur per studiepunt
 • Bepaal zelf je studietempo
 • 30 - 70 EC (afhankelijk van je vooropleiding)
 • € 37,- per studiepunt
 • Academisch jaar 2023-2024

Schakel: word meester in de rechten

Wil jij verder studeren na je hbo- of wo-opleiding? En je carrièrekansen vergroten met een meestertitel in het Nederlands Recht? Dat kan via Schakelzone Recht.

Schakelzone Recht is een samenwerkingsverband tussen toonaangevende universiteiten. Je diploma HBO-rechten én het bewijs van afronding van Schakelzone Recht geeft jou toegang tot de masteropleiding Rechtsgeleerdheid met of zonder civiel effect van de Open Universiteit, de Universiteit van Amsterdam of de Vrije Universiteit Amsterdam.

Heb je geen studie HBO-Rechten afgerond, maar wel een andere afgeronde verwante hbo- of wo-opleiding met een juridische component (zoals gespecificeerd in de toelatingseisen), dan kun je via Schakelzone Recht bij de Open Universiteit en UvA terecht voor een masteropleiding zonder civiel effect. Bij de Open Universiteit kun je via Schakelzone Recht ook terecht voor een masteropleiding zonder civiel effect als je een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond zonder juridische component. Voordat je wordt toegelaten dien je dan wel eerst de cursussen Inleiding recht: kern van het recht (RB3422), en Juridisch Schrijven (RB3902) via de Open Universiteit te bestuderen. Deze cursussen zijn een toelatingseis voor het schakelprogramma om vast te stellen dat kandidaten voldoende voorkennis hebben om het schakelprogramma succesvol te kunnen doorlopen.

Wat ga je leren?

Je ontwikkelt juridische vaardigheden op academisch niveau en krijgt meer inzicht in de grondslagen en beginselen van het rechtssysteem. Onze docenten haken daarbij in op actuele vraagstukken: Is de overheid verplicht om meer te doen tegen klimaatverandering? Kunnen multinationals aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade? Hoe kunnen we privacy waarborgen in het digitale tijdperk? Na afronding van Schakelzone Recht kun je doorstromen naar onze Master Rechtsgeleerdheid. Met een meestertitel in de rechten kun je als jurist carrière maken in het bedrijfsleven, op een notaris- of advocatenkantoor of bij de overheid. De master met civiel effect leidt op voor een togaberoep zoals advocaat, officier van justitie of rechter.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Het schakelprogramma is bedoeld voor studenten met een afgeronde hbo- of wo-vooropleiding. Studenten met een diploma HBO-rechten kunnen via Schakelzone Recht toegang krijgen tot de masteropleiding Rechtsgeleerdheid met of zonder civiel effect aan de Open Universiteit, de Universiteit van Amsterdam of de Vrije Universiteit. Studenten met een andere hbo- of wo-vooropleiding krijgen via Schakelzone Recht toegang tot een masteropleiding zonder civiel effect. Voor toegang tot Schakelzone Recht zijn dan twee extra cursussen vereist: Inleiding recht: kern van het recht en Juridisch schrijven. Deze cursussen worden aangeboden aan de Open Universiteit.

Rechten studeren aan de Open Universiteit betekent …

 
 • je studeert in je eigen tempo, waar en wanneer je wil
 • vernieuwende onderwijs- en lesvormen
 • online tentamens
 • community building met docenten en medestudenten
 • academisch onderwijs dat linkt aan de praktijk
 • persoonlijke begeleiding

www.schakelzone.nlMaria-Louise Atsma

Studente

Ik had altijd gedacht richting ondernemingsrecht te gaan. Maar ik vind de fiscale specialisatie ook erg interessant. Gelukkig hoef ik nu nog niet de keuze te maken. Het is goed om een open horizon te houden, om veel uit te proberen. Dat raad ik ook iedereen aan.