null Studium Generale-lezing: Leven in een wereld met 'slimme' algoritmes 

SG_Rdam_head_large.jpg
Studium Generale-lezing: Leven in een wereld met 'slimme' algoritmes 
Slimme algoritmes dringen steeds verder door in onze maatschappij en persoonlijke levenssfeer. In eerste instantie lijken deze algoritmes ons vooral gemak te brengen. Keerzijde is dat we continu worden gevolgd en dat al die data over ons gedrag worden verzameld en doorverkocht. De gevolgen hiervan reiken steeds verder. Remko Helms, hoogleraar Information Systems en Business Analytics, verkent tijdens zijn Studium Generale-lezing op 1 juni 2022 in Rotterdam met het publiek hoe we ons kunnen wapenen tegen misbruik van slimme algoritmes.

Voorspellingen

Een slim algoritme is een stukje programmacode dat op basis van data bepaalde patronen kan herkennen en zo voorspellingen kan doen, bijvoorbeeld over ons aankoop- of kijkgedrag. Dat kan gemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als de slimme thermostaat leert wat we een prettige temperatuurinstelling vinden of als Netflix op basis van ons kijkgedrag kan aanbevelen welke andere series we graag zouden willen zien. Minder prettig is dat de leveranciers van deze diensten en producten ons continu kunnen volgen en veel data over ons gedrag kunnen verzamelen en eventueel doorverkopen aan de hoogste bieder. Ook buiten de persoonlijke levenssfeer zijn de slimme algoritmes alom aanwezig. Zo houden slimme algoritmes in de gaten of er ongeregeldheden plaatsvinden in uitgaansgebieden of bepalen ze het risico om een hypotheek te verstrekken en dus de rente die je betaalt.

Nieuwe normaal?

Het opmerkelijke is dat deze revolutie zich bijna geruisloos voltrekt. Slimme algoritmes zijn overal en ze zijn het 'nieuwe normaal' geworden, zonder dat we hier al te veel bij hebben stilgestaan. De gevolgen zijn echter steeds verstrekkender. Daarom is het goed om onszelf de vraag te stellen hoe we omgaan met dit nieuwe normaal. Hoe kunnen we ons wapenen tegen het misbruik van slimme algoritmes? En hoeveel transparantie mogen we verwachten van bedrijven en instellingen als het gaat om het gebruik van deze algoritmes? Aan de hand van een aantal voorbeelden probeert Remko Helms deze vragen te beantwoorden, waarbij hij een balans zoekt tussen de voor- en nadelen van de slimme algoritmes.

Over Remko Helms

Remko Helms is hoogleraar Information Systems en Business Analytics aan de Open Universiteit. Helms publiceert regelmatig over big data, sociale media, softwareontwikkeling en virtuele werelden. Hij is lid van de Association for Information Systems (AIS) en de International Association for Knowledge Management (IAKM).

Praktische informatie

De lezing 'Leven in een wereld met 'slimme' algoritmes' is op woensdag 1 juni 2022 in het studiecentrum van de Open Universiteit in Rotterdam, Westblaak 132 (ingang A, nr 128-152). Inloop vanaf 18.45 uur, de lezing begint om 19.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom! Na afloop van de lezing kun je vragen stellen. Alle Studium Generale-colleges zijn gratis toegankelijk. Graag vooraf aanmelden.