INF_symp_Tanja_Vos_head_large.jpg
Symposium Op weg naar een nieuwe manier om software te testen
Op donderdag 22 juni 2017 is het symposium Op weg naar een nieuwe manier van software testing voorafgaand aan de oratie van Tanja Vos.

Programma

Datum: donderdag 22 juni 2017
Locatie: Brightlands Smart Services Campus, Big Data Room, Smedestraat 2, 6411 CR Heerlen
Aanmelden symposium en oratie via het aanmeldformulier. (Aanmelden is niet meer mogelijk)

13.00 - 13:25 Huidige aanpak van testen onhoudbaar - Marco van den Brink (Sogeti)
13:25 - 13:50 The system says no! Bug or feature? - Saco Bekius (Belastingdienst)
13:50 - 14:15 Koffie pauze
14:15 - 14:40 Testen? The sooner the better but automated! - Joost Bosman (ING)
14:40 - 15:05 Hoe test je de toren van Babel? - Jasper Feenstra (Feenstra IT)
15:05 - 15:30 De auto als complex kritisch systeem: de zoektocht naar houvast - Gerard Doll (RWD)
15:30 pauze
16:00- 17:00 Oratie Prof. Dr. Tanja Vos - Zoeken naar fouten
17:00 receptie

Marco van den Brink (SOGETI)
Huidige aanpak van software testen onhoudbaar

In de afgelopen 20 jaar is software testen volgens gestandaardiseerde methoden als TMap structureel onderdeel geworden van het ontwikkel- en implementatieproces van software. Dat is goed nieuws want aandacht en inzet voor standaard testmethoden heeft bijgedragen aan meer IT-kwaliteit. Helaas blijkt echter uit diverse onderzoeken naar de status van kwaliteit en testen dat de gemiddelde organisatie wel steeds meer tijd en geld moet besteden aan kwaliteitsborging van software. Wereldwijd wordt inmiddels gemiddeld 35% van het totale IT-budget besteed aan testen en kwaliteit van IT-systemen. Dit percentage is in vier jaar tijd verdubbeld. Deze budgetgroei voor kwaliteitszorg zet in versneld tempo door. Dat is een onhoudbare situatie. Zeker gegeven de toenemende snelheid waarmee vernieuwingen op IT beschikbaar moeten komen.

Marco van den BrinkMarco van den Brink heeft na zijn studie Bedrijfskundige Informatica in de eerste zeven jaar van zijn carrière diverse IT-functies (zoals engineer, analist en projectmanager) in verschillende projecten bij diverse organisaties bekleedt. Vervolgens heeft hij de overstap naar het management gemaakt. Daar heeft hij verschillende functies uitgevoerd, zoals (business)unitmanager, salesmanager en manager van de interne Planningsafdeling. In 2005is hij toegetreden tot de directie van Sogeti Nederland waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de groei van een marktsegment. Tevens is hij verantwoordelijk geweest voor de groei en uitvoering van de projectenportefeuille van Sogeti Nederland. Vanaf 2011 is hij verantwoordelijk geweest voor de Test en Kwaliteitsdivisie van Sogeti Nederland. In 2015 was Marco binnen de Groepsdirectie naast Testen en Kwaliteit ook verantwoordelijk voor de businesslines Project- en Servicemanagement, Functioneel Beheer, Security, Oracle en Business Technology. Vanaf januari 2017 is hij Chief Operating Officer van Sogeti Nederland.

Saco Bekius (Belastingdienst)
The system says no!, bug or feature?

Digitale wendbaarheid is een kritische succesfactor voor de verdere maatschappelijke ontwikkeling. Denk daarbij meer specifiek aan de mogelijkheden van de digitale ondersteuning van administratieve processen. Nu wordt er geregeld fronsend naar de Legacy gekeken. Zoals het betoog van dhr Wiebes in de kamer over de autobelastingen (Maar grenzend aan foutloos wordt het met deze regelingen nooit. En wie nu nóg een complexiteit zou willen toevoegen aan de autobelastingen, mag wel een goede loodgieter meenemen. Het grootste risico manifesteert zich sluipenderwijs: de stapeling van complexiteit.). Het publiek neem ik mee op de reis naar wendbaarheid die bij de Legacy begint: Hoe wordt Legacy getest? Wat is de rol van testen in wendbare systemen? Wat zijn grenzen waar we tegenaan gaan lopen?

Saco BekiusSaco Bekius heeft 35 jaar ervaring met ICT, waarvan een groot aantal in de administratieve sector binnen de overheid. Enkele elementen op mijn trackrecord: Internationalisatie ArchiMate, Voor ingevulde aangifte, Diverse proeven met wendbaarheid en dienstverleningsconcepten op basis van levensgebeurtenissen. Nu kernspeler bij de aanpak van de Legacy problematiek van de Belastingdienst, voorzitter gebruikersraad NORA en voorzitter van de Legacy Innovation Alliance i.o..

 

Joost Bosman (ING)
Testen? The sooner the better but automated!

ING maakt de afgelopen jaren een geweldige transformatie door van "klassiek" bankbedrijf naar een IT bedrijf met een banklicentie. De digital transformation is bij ING in volle gang. Een groot aantal Dev/Ops teams werken in toenemende mate volgens het Continuous Delivery principe samen met de commerciële collega's aan de implementatie van zgn Customer Journeys en spelen daarmee in op de snel wijzigende behoeften van onze klanten gebruik makend van de laatste (IT) technologieën.
Het ligt daarbij voor de hand dat (geautomatiseerd-) testen een cruciale rol speelt in deze werkwijze omdat we onze toepassingen foutvrij en robuust willen releasen. We willen dit testproces steeds verder automatiseren en reeds in een vroeg stadium aantonen dat onze specificaties op zich correct zijn en op een correcte manier in onze (gegenereerde code) zijn geïmplementeerd en at runtime het gewenste gedrag vertonen. Daartoe zijn we nu bezig in een research traject samen met CWI en universiteiten te achterhalen wat de formalismen zijn die hieraan ten grondslag liggen en hoe we deze met beschikbare technieken en hulpmiddelen verder kunnen automatiseren.

Joost BosmanJoost Bosman is senior IT-manager en expert in software/knowledge engineering bij ING. Hij is momenteel betrokken bij de transformatie van de bank naar een ‘predictive enterprise’ en onderzoekt daarbij de mogelijkheden van formele methoden en gaming met het oog op het verbeteren van kwaliteit, softwareproductie en onderhoud.

 

Jasper Feenstra (Feenstra IT)
Hoe test je de toren van Babel?

Hoeveel verschillende talen worden er gesproken in de ontwikkeling van een software applicatie? Wie verstaat er alle talen en kan de brug tussen de diverse stakeholders vormen? Een blik op de communicatie stromen en problemen binnen een software ontwikkel proces.

Jasper Feenstra Jasper Feenstra is technisch bedrijfskundige en ruim tien jaar in het testvak werkzaam op diverse domeinen. Van testanalist is hij doorgegroeid tot testcoördinator en testmanager. In deze posities is hij verantwoordelijk geweest voor vrijwel alle testsoorten. Daarnaast heeft hij zich gecertificeerd in requirements analyse, software development en als SCRUM master. De laatste zes jaar is hij als zelfstandig ondernemer vooral bij de (semi) overheid en in de bancaire sector actief.

 

Gerard Doll (Rijks Dienst voor Wegverkeer)
De auto als complex kritisch systeem: de zoektocht naar houvast

Het moderne voertuig bevat onderhand meer dan 80 miljoen regels code en kan worden beschouwd als een datacenter op wielen. RDW heeft de Tesla Europees Type Goedgekeurd en is daarmee in een nieuwe wereld beland waarbij regelgeving niet meer afdoende is. Dezelfde moderne auto genereert, met zijn radar, camera’s en andere sensoren gemiddeld 4 Terabyte aan data per dag.

Gerard DollGerard studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde in Groningen. Na zijn propedeuse Alfa Informatica en is gespecialiseerd in Logica van Expertsystemen. Gerard heeft gewerkt als Projectmanager, Business Unit Manager en CIO bij respectievelijk Oracle, CMG en ENECO. Hij werkt onderhand 13 jaar bij RDW, eerst als CIO/IT Directeur en sinds 2016 als Directeur Voertuig Regelgeving & Toelating. Hij is initiatiefnemer en oprichter van het overheid datacenter Noord, Samenwerking Noord en de IT academy. Tevens lid van de raad van advies informatica faculteit Rijks Universiteit Groningen en lid raad van advies Young Collfield.

 

Tanja Vos (Open Universiteit)
Zoeken naar fouten

We worden omringd door software. Van pacemaker, koelkast tot tandenborstel, het zit overal in. Steeds meer worden onze levens hierdoor bepaald en beïnvloed. Kwaliteit van software garanderen is dus van vitaal belang. Helaas is goed werkende software nog steeds niet vanzelfsprekend. Sterker nog, als we zo doorgaan zouden we weleens dichtbij een softwarekwaliteitscrisis kunnen uitkomen. Een crisis waar het gebrek aan softwarekwaliteit meer kost dan de software zelf.
Om dat te voorkomen moeten we een cultuur van softwarekwaliteitsdenken creëren. Tijdens deze oratie ga ik u vertellen hoe ik vanuit mijn leerstoel als hoogleraar Software Engineering van plan ben daaraan te werken.
Ik zal u vertellen over mijn onderzoek op het gebied van het testen van software. Wat we doen, waarom we dat doen en wat de uitdagingen zijn. Ik zal een beeld te schetsen van onze plannen om de komende jaren te werken aan testtechnieken die in staat zijn zichzelf automatisch te leren wat de beste teststrategie is.
Ook zal ik ingaan op hoe ik in mijn rol als docent en programmaleider van de bachelor informatica de toekomstige informatici wil onderwijzen in het softwarekwaliteitsdenken.

Lees meer: Zoeken naar fouten: Op weg naar een nieuwe manier om software te testen.

Tanja VosTanja is sinds 1 january 2016 hoogleraar Software Engineering aan de Open Universiteit (Nederland) en een universitair hoofddocent aan de Universitat Politècnica de València (Spanje). Al meer dan 20 jaar geeft ze onderwijs en doet ze onderzoek op het gebied van software testen. Zij heeft met veel bedrijven samengewerkt aan geautomatiseerde testprojecten in een industriële omgeving. Tanja heeft succesvol diverse EU-gefinancierde projecten (EvoTEST en FitTEST) gecoördineerd waarin onderzoek werd gedaan naar zoekgebaseerde technieken om software te testen. Prof. Dr. Vos is betrokken bij diverse Erasmus- en Leonardo-initiatieven die het bedrijfsleven helpen om de academsche wereld te en andersom. Zij is momenteel projectleider voor de TESTAR.org-benadering voor geautomatiseerd testen op het niveau van de grafische gebruikersinterface. Ze heeft veel evenementen georganiseerd, waaronder testwedstrijden en een reeks van acht A-TEST workshops. Zij heeft een Software Testing Innovation Alliance in Spanje opgezet en is nu actief betrokken bij het opzetten van de Europese variant.

Sponsoren

De receptie is mede mogelijk gemaakt door:
Professional Testing  Softeam Cadextan        NMEA