Een vervelende situatie. Een die met name wordt veroorzaakt door de wijze waarop programmeurs worden opgeleid. 'Software engineering opleidingen leggen de focus nog te vaak op de creatieve aspecten van ontwerp en codering', meent prof. dr. Tanja Vos, hoogleraar Software Engineering aan de Open Universiteit. 'Terwijl de wat meer arbeidsintensieve en wellicht wat minder onderhoudende activiteiten, zoals het testen van software, grotendeels worden genegeerd. Terwijl dit in mijn ogen essentieel is bij het ontwikkelen van hoogwaardige software. Dit gebrek aan aandacht voor softwarekwaliteit springt vervolgens over naar de praktijk. Met alle gevolgen van dien.'
Verschuiving
Volgens Vos is er dan ook een fundamentele verschuiving noodzakelijk in de wijze waarop software engineering wordt beschouwd en onderwezen. 'De software engineer van morgen moet opgevoed en opgeleid worden met meer waardering voor de kwaliteit van de software die hij of zij ontwikkelt. Daarbij moeten technieken om die kwaliteit te kunnen garanderen, zoals het uitgebreid testen van software, een essentieel en natuurlijk onderdeel worden van softwareontwikkeling, in plaats van het randverschijnsel dat ze nu zijn.'
IMPRESS
Mede om die reden is het project IMPRESS opgezet. IMPRESS - een initiatief van de Open Universiteit, Universiteit Utrecht, Universidad Complutense de Madrid en INESC-ID Lisboa - probeert de nodige verschuiving in houding teweeg te brengen door het gaming-element en gaming-principes te introduceren in software engineering opleidingen. 'In andere niet game-gerelateerde settings heeft dit concept zich inmiddels ruimschoots bewezen', aldus Vos. 'Dus we hebben goede hoop dat het ook in dit domein zijn vruchten af kan werpen.' Alle gaming-interactieve content die door IMPRESS wordt gemaakt, is voor iedereen vrij beschikbaar als open-source kanaal.
Symposium
Op zaterdag 25 november organiseert studievereniging TouW een symposium - inclusief een quiz in de context van het IMPRESS Erasmus+ project - in studiecentrum Amsterdam onder de noemer Testen natuurlijk! of Natuurlijk testen. Daarbij gaat o.a. Tanja Vos in op het belang van testen als belangrijk onderdeel van softwarekwaliteit (Testen? Ge-automatiseerd natuurlijk!). Ook prof. dr. Remko Helms, programmaleider BSc Informatiekunde en hoogleraar Informatica en Informatiekunde aan de Open Universiteit, verzorgt die dag een presentatie. Hij zal ingaan op veranderingen in de bachelors Informatica en Informatiekunde bij de Open Universiteit. Verder komt het project TESTAR aan bod, onderdeel van het project TESTOMAT (een EU ITEA project over testautomatisering). Twee studenten praten over hun aan TESTAR gerelateerde afstudeerwerk. Bovendien geeft dr. ir. Machiel van der Bijl, verbonden aan Axini, acte de presence. Hij vertelt over zijn expertise: model-based testen.
Het symposium, toegankelijk voor studenten en belangstellenden, duurt van 10.00 tot 20.00 uur. Wil je er bij zijn? Stuur dan een e-mail naar netty.stoelinga@gmail.com.