null Videocollege: Maken spullen je gelukkig?

PSY_UvNL_Nele_Jacobs_head_large.jpg
Geluk
Videocollege: Maken spullen je gelukkig?
Nele Jacobs geeft in een videocollege van Universiteit van Nederland antwoord op de vraag of je gelukkig wordt van spullen kopen. Aan het eind van het college wijst ze je de weg naar meer geluk.

Blij van nieuwe spullen

Ben jij zo'n shopaholic die blij wordt van met tassen vol nieuwe spullen, of die staat te juichen als de bezorger voor de deur staat met je nieuwe smartphone? Allemaal worden we blij van nieuwe spullen. Maar word je er ook echt gelukkig van? En wat moeten we nou, nu het leven door bijvoorbeeld inflatie en de energiecrisis duurder wordt en we misschien géén nieuwe dure spullen meer kunnen kopen?

Wat gebeurt er in de hersenen?

In deze video legt levenslooppsycholoog Nele Jacobs (Open Universiteit) uit wat er in onze hersenen gebeurt als we dingen kopen. SPOILER ALERT: het heeft met dopamine te maken, het geluksstofje dat ons lichaam aanmaakt als we ergens blij van worden.

Blij of gelukkig?

Maar is blij hetzelfde als gelukkig? Nee. Daarvoor moet je op zoek gaan naar wat je eigen, oprechte waarden en interesses zijn. Wat vind jij nou echt belangrijk? Zodra je daar méér tijd aan besteedt, zal je merken dat je eigen geluksniveau duurzaam stijgt.

De weg naar meer geluk

Het zijn principes die voortkomen uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), die psychologen hebben ontwikkeld. Wil je weten hoe jij daar zelf ook mee aan de slag kan? Nele wijst je de weg naar meer geluk!

Eerdere colleges

De Universiteit van Nederland is een platform waar topwetenschappers een mini-college geven voor een groot publiek. Een aantal collega's gingen Nele Jacobs al voor. Op onze website vind je een overzicht van de colleges van OU-onderzoekers bij Universiteit van Nederland.