OW_MiniColleges_head_large.jpg
Mini-colleges

Dagelijks mini-college

De Universiteit van Nederland biedt universitair docenten en hoogleraren een platform om speciaal voor een groot publiek een mini-college te geven. Elke week wordt een nieuw thema behandeld. En elke werkdag komt om 20.30 uur een college van 15 minuten online, op de website van de UvNL en YouTube, maar ook via Ziggo, NU.nl en de KLM (flight entertainment).

Waarom onderhandelt Nederland met grote criminelen?

Mag een huurmoordenaar vrijuit gaan als hij zijn opdrachtgevers erbij lapt? Sven Brinkhoff, universitair docent strafrecht bij de Open Universiteit, legt uit hoe het Nederlandse strafrecht omtrent kroongetuigen in elkaar zit en welke bezwaren hieraan kleven. Dat doet hij aan de hand van een echte zaak. Hij heeft dit college gegeven bij de Universiteit van Nederland.

Kun je jouw depressie wegdansen?

Bij psychische problemen wordt vaak therapie aangeboden in de vorm van praatsessies. Maar wat als je geen prater bent? Susan van Hooren, onderzoeker bij de Open Universiteit vertelt in haar videocollege bij Universiteit van Nederland hoe beweging, dans en muziek je gevoelens kunnen beïnvloeden en hoe hiermee een groeiende groep mensen geholpen kan worden.

Waarom zou je nog iets leren als je het ook kunt opzoeken op Google?

'Hé Google, wat is de wortel van negen?' of 'Hé Siri, hoe vraag je de weg in het Spaans?'. Het internet heeft vrijwel overal een antwoord op. Je kunt je dan ook afvragen waarom je nog iets uit je hoofd zou moeten leren. Tim Surma, onderzoeker bij de Open Universiteit, legt in een college bij de Universiteit van Nederland uit wat het belang van leren is en waarom we op de basisschool nog steeds massaal de tafel van drie opdreunen.

 

<

Waarom zijn zwangere vrouwen soms zo verstrooid?

Je telefoon terugvinden in de koelkast of geen idee hebben waar je nu ook alweer voor naar de supermarkt bent gekomen? Het zijn typische kenmerken van de zwangerschap. Maar waar wordt deze onhandigheid toch door veroorzaakt? Prof. dr. Renate de Groot vond een opvallende daling van het vetzuur omega-3 bij zwangere vrouwen. Waarom deze daling tot verstrooidheid leidt bij zwangere vrouwen, hoor je in dit college!

 

Hoe gebruikten hippies drugs om in opstand te komen?

De jaren 60 waren tijden van een groeiende welvaart, maar tegelijkertijd ook de periode van opstand en protest. De jeugd kwam massaal in verzet tegen de gevestigde orde. Ze wilden meer vrijheid en hun eigen keuzes maken. Hoe drugs hierbij een belangrijke rol speelde, hoor je in dit college van prof. dr. Gemma Blok.

 

Hoe leidt ons koloniaal verleden tot hedendaags verzet?

Het koloniale verleden van Nederland zien we tot op de dag van vandaag terug in discussies. Waarom is het zo moeilijk om kritisch te reflecteren op het eigen verleden en hoe zien we dat terug rondom thema’s als de Gouden Koets en tegenstrijdige straatnamen? Caroline Drieënhuizen neemt ons in dit college terug in de tijd.

 

Waarom word jij steeds meer je Instagramprofiel?

Hoe vaak neem jij je selfie opnieuw voordat je deze op Instagram post? Onze identiteit wordt steeds meer beïnvloed door zaken uit de virtuele wereld, dus hoe lang nog voordat jij je Instagramprofiel bent? Dr. Femke Kok neemt je mee in dit filosofische vraagstuk.

 

Hoe kan een kolenmijn jouw huis duurzaam verwarmen?

Steden worden nog altijd op gas verwarmd maar we weten allemaal: dat raakt een keer op en ondertussen blijven er in Groningen huizen instorten. Kan dat niet anders? Ja, vindt Wilfried Ivens. Laten we eens met een andere blik naar de stad kijken en naar minder voor de hand liggende oplossingen zoeken! 

Waarom werkt bangmakerij niet ontmoedigend als het gaat om drugs?

Drugs gebruiken is niet per se goed is voor de gezondheid, dat weten we allemaal. Maar we weten óók allemaal dat dit geen reden is om het dan helemaal niet te doen. Integendeel. Hoe zorg je dan voor de juiste aanpak om gebruikers op de risico's te wijzen, zonder met een belerend vingertje te zwaaien? Gjalt-Jorn Peters weet hoe het zit.

Hoe maak je jezelf gelukkig?

Gelukkig zijn willen we allemaal, maar wist je dat geluk ook bijdraagt aan succes? Hoe dat komt hoor je in het college van Prof. dr. Nele Jacobs.

Dr. Nele Jacobs

Waarom komt de bitcoin uit je stopcontact?

Leuk hoor, al die nieuwe geldsystemen zoals bitcoin en ethereum, maar waar komen die nou precies vandaan? Staat er ergens een geldpers te loeien die dit allemaal uitspuwt? In dit college neemt Harald Vranken je mee in de wereld van ‘mining’ – de geldpers van nu – en vertelt hij je waarom dit in de woestijn van Mongolië gebeurt.

Dr. Harald Vranken

Hoe is het om een vrouw te zijn, terwijl je je een man voelt?

Ben je een man of een vrouw? Geen gekke vraag toch? Het is de basis waarop mensen zijn ingedeeld in onze maatschappij. Maar wat als je je niet thuisvoelt in jouw hokje man/vrouw? Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om van geslacht te veranderen, maar dat vergt veel moed. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) doet onderzoek naar waar transgenders tegenaan lopen en hoe de omgeving hier het beste mee om kan gaan.

Dr. Mark Hommes

Hoe kan een dier jouw dokter zijn?

Een kat doet mee in de behandelkamer van de psycholoog, een bezoekhond komt langs in het verpleeghuis, een paard helpt je persoonlijke coach. Kunnen dieren daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen, en moeten we dat eigenlijk wel willen? Dr. Theo Verheggen scheidt de zin van de onzin en vertelt ons hoe dieren echt een goede rol kunnen spelen in therapie.

Dr. Theo Verheggen

Hoe voorkom je een ramp met een kerncentrale, raket of waterkering?

Om een kerncentrale te beveiligen heb je méér nodig dan een stevig hek met veel prikkeldraad. Aan de hand van wiskundige formules loodst prof. dr. Marko van Eekelen je door de digitale wereld áchter het hekwerk.

prof. dr. Marko van Eekelen

Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te maken?

Weet jij nog wat je vroeger wilde worden? En nu dan? Beslissingen nemen over je toekomst is verschrikkelijk lastig. Prof. dr. Marinka Kuijpers (OU) vertelt je in dit college hoe dat komt, maar geeft je ook de nodige tips om er beter in te worden.

prof. dr. Marinka Kuijpers

 

Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren?

Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers (OU) neemt in dit college je agenda over en vertelt je tot op het uur nauwkeurig wat je het beste kunt doen op de dag vóór je tentamen. En nee, dat is niet alleen ‘goed leren’. Sterker nog: het heeft vooral te maken met veel hardlopen en weinig koffie drinken.

dr. Jérôme Gijselaers

 

Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

Ken je ze? Die samenvattingen die met roze, gele én oranje markers zijn bewerkt en waarin je in een oogopslag ziet wat nou écht belangrijk is? Nou, zo effectief is dat dus niet. Volgens psycholoog Gino Camp (OU) ga je er namelijk niet beter van leren. Wat je dan wel moet doen hoor je gelukkig ook!

dr. Gino Camp

 

Kun je nou beter wel of niet multitasken?

Vrouwen kunnen goed multitasken en mannen moeten zich vooral op één taak tegelijkertijd richten. Prof. dr. Paul A. Kirschner (OU) maakt voor eens en voor altijd korte metten met dit cliché en toont in dit college aan dat multitasken allesbehalve effectief is.

prof. dr. Paul Kirschner