null Onderzoek: wat maakt dat medewerkers op hun werk in een 'flow' komen?

MW_TeamSynergie_MarjoleinCaniels_15587_head_large.jpg
Geluk
Onderzoek: wat maakt dat medewerkers op hun werk in een 'flow' komen?
Als je in een 'flow' zit op je werk, dan blijf je moeiteloos geconcentreerd, presteer je optimaal, voel je je gelukkiger op je werk én ben je productiever. Fijn voor jezelf, maar óók voor de werkgever. Wat kan een werkgever doen om het 'in de flow raken' te bevorderen? En is dat genoeg? Een groep onderzoekers, waaronder Marjolein Caniëls en Lise van Oortmerssen van de Open Universiteit, onderzocht het.

Wat kun je doen als werkgever?

Als je de flow van mensen op het werk wilt bevorderen, dan helpt het om in je organisatie een sfeer te hebben waarin wordt geleerd van fouten en waarin mensen elkaar helpen. Zo blijkt uit eerdere studies. Op zich ligt dat redelijk voor de hand, maar is dat voldoende? Uit het onderzoek van Caniëls, Oortmerssen en co blijkt er een tweede essentiële voorwaarde te zijn. Alleen als medewerkers een mindset hebben die gericht is op ontwikkeling en groei, vind je een verband tussen een leren-van-fouten klimaat en flow op het werk.

Een growth mindset ontwikkelen

Het gericht zijn op ontwikkeling en groei, de zogenaamde growth mindset, werkt dus als een katalysator. Een growth mindset bij medewerkers maakt het mogelijk dat het leerklimaat op het werk leidt tot flow ervaringen. HR-professionals zouden er dus goed aan doen om coachende of mentorachtige trainingen aan te bieden aan medewerkers, zodat ze een growth-mindset ontwikkelen. Gecombineerd met het cultiveren van een leren-van-fouten klimaat, leidt dat tot meer flow ervaringen voor je medewerkers. En dus meer plezier in het werk en hogere productiviteit. Een win-win voor werkgever én werknemer.

Caniëls, van Oortmerssen en co deden hun onderzoek bij 159 werknemers van een Nederlandse financiële instelling. Dat gebeurde door twee online vragenlijsten die met een tussenperiode van vier maanden werden verstuurd. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift 'Current Psychology'.

Caniëls, M.C., Adamska, K.M., van Oortmerssen, L.A. et al. Set your mind on it: The mediating role of mindset in the relationship between a learning-from-error climate and work-related flow. Curr Psychol (2021).