Aanmelden voor opleidingen en cursussen


Om te starten met studeren is het belangrijk dat je je goed informeert over de diverse startmomenten. Het studiejaar is onderverdeeld in kwartielen. Een groot deel van onze cursussen zijn ingedeeld in deze kwartielen en starten op een bepaalde dag. Het andere deel van de cursussen heeft geen vaste begindatum en start op een zelf te kiezen moment.

Aanmelden voor een bacheloropleiding

Wil je starten met een bacheloropleiding, meld je dan aan via Studieaanbod. Je logt bij het aanmelden in op mijnOU of maakt een account aan. Heb je al een opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstelling. Je kunt bij het aanmelden ook aangeven of je vrijstelling wilt aanvragen in de bacheloropleiding. Houd er rekening mee dat de behandeling van een vrijstellingsaanvraag zes tot acht weken duurt. Wil je van te voren meer informatie over de mogelijkheden, vraag dan studieadvies aan. Na het aanmelden zie je in mijnOU je berichten met informatie over je aanmelding en eventueel over het aanvragen van vrijstelling. Je kunt je via het online studiepad in mijnOU direct aanmelden voor een of meerdere cursus(sen). Heb je vrijstelling aangevraagd, wacht dan eerst de uitslag af.

De cursussen hebben een vast of variabel startmoment. In het jaarrooster staat wanneer de cursus start. In onderstaande tabel zie je wanneer je je het beste kunt aanmelden voor de opleiding en voor de cursus(sen). Je ontvangt dan op tijd het studiemateriaal en hebt toegang tot de online leeromgeving zodat je je al kunt voorbereiden.

Aanmelden voor een masteropleiding

Wil je starten met een masteropleiding, vraag dan eerst studieadvies aan. Je hoort dan of je op basis van je vooropleiding toelaatbaar bent en wat de vervolgstappen zijn om aan te melden. Ben je toelaatbaar, dan kun je je via Studieaanbod aanmelden voor de opleiding.
Je logt bij het aanmelden in op mijnOU of maakt een account aan. Je kunt bij het aanmelden ook aangeven dat je toelating wilt aanvragen tot de masteropleiding. Na het aanmelden zie je in mijnOU je berichten met informatie over je aanmelding en over het aanvragen van toelating. Ben je formeel toegelaten, dan kun je je via het online studiepad in mijnOU aanmelden voor (pre)mastercursussen. In onderstaande tabel zie je wanneer je uiterlijk toelating moet aanvragen en wanneer je je het beste kunt aanmelden voor cursussen. Je ontvangt dan op tijd het studiemateriaal en hebt toegang tot de online leeromgeving zodat je je al kunt voorbereiden.

In de masteropleiding worden de meeste cursussen in vaste perioden aangeboden. Je ziet in het jaarrooster wanneer een cursus start en begeleid wordt. Je kunt (na formele toelating) ook samen met de studieadviseur een studieplan voor de masteropleiding opstellen. Stroom je door van een bacheloropleiding van de Open Universiteit naar de aansluitende master? Kijk dan ook in de tabel wanneer je je het beste kunt aanmelden.

Aanmelden voor een cursus

Wil je één of meerdere cursussen bestuderen en geen opleiding volgen, kies dan in Studieaanbod de gewenste cursus. Klik op 'Aanmelden' en log in op mijnOU of maak een account aan.
Je kunt je op elk gewenst moment aanmelden voor een cursus met een variabel startmoment. De inschrijfduur start 14 dagen na verwerking van je aanmelding. Houd bij je planning wel rekening met de data van begeleidingsbijeenkomsten en de tentamens. Heeft de cursus die je wilt gaan bestuderen een vaste startdatum, meld je dan voor onderstaande adviesdatum aan. Je ontvangt dan op tijd het beschikbare studiemateriaal en hebt toegang tot de online leeromgeving zodat je je al kunt voorbereiden. De inschrijfduur van elke cursus is 12 maanden.

Adviesdata aanmelden opleidingen en cursussen

  Kwartiel 1
start 1 september 2022
Kwartiel 2
start 21 november 2022
Kwartiel 3
start 13 februari 2023
Kwartiel 4
start 1 mei 2023
Aanmelden bacheloropleiding
zonder vrijstelling
14 augustus 2022 6 november 2022 29 januari 2023 16 april 2023
Aanmelden masteropleiding
+ aanvragen toelating tot master
of schakelprogramma nieuwe studenten
3 juli 2022 25 september 2022 11 december 2022 5 maart 2023
Aanmelden masteropleiding
+ toelating aanvragen voor doorstroom
studenten Open Universiteit
31 juli 2022 23 oktober 2022 15 januari 2023 2 april 2023
Vrijstellingsverzoek 3 juli 2022 25 september 2022 11 december 2022 5 maart 2023

Aanmelden voor een cursus

  Kwartiel 1
start 1 september 2022
Kwartiel 2
start 21 november 2022
Kwartiel 3
start 13 februari 2023
Kwartiel 4
start 1 mei 2023
Adviesdatum aanmelden* 14 augustus 2022 6 november 2022 29 januari 2023 16 april 2023
Laatste aanmelddatum 31 augustus 2022 20 november 2022 12 februari 2023 30 april 2023

Meer informatie over het aanmelden voor opleidingen en cursussen

Meer informatie over het aanvragen van vrijstellingen of toelating