De eeuw van de migratie
Grensoverschrijdende migratie is een belangrijk en intrigerend onderwerp, zowel vanuit beleids- als vanuit wetenschappelijk oogpunt. Onze tijd ziet een steeds maar groeiend aantal grensoverschrijdende migratiekeuzes. De toename in het aantal migranten blijft doorgaan, maar de aard van de migratie laat wel ingrijpende veranderingen zien. Veranderingen wat betreft de redenen voor migratie, lengte van het verblijf, het effect op het vertrek- en het aankomstland, de wettelijke status van de migranten, etc. Op basis van een gedetailleerde economisch-geografische analyse, geven de bijdragen in dit handboek inzicht in:
- de motieven voor grensoverschrijdende migratie
- de determinanten die bepalen waar migranten naar toe gaan
- de sociaal-economische gevolgen voor zowel de vertrek- als de aankomstlanden en regio’s
- de economisch-geografische consequenties voor vertrek- en aankomstlanden.
Wat drijft en wat trekt migranten?
De onderzoekers beschrijven een typologie van migranten (motieven, juridische status, opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, familiesituatie, etc), maar geven ook een analyse van de push- en pullfactoren: wat motiveert hen om te vertrekken en wat trekt ze aan in het aankomstland? Vanzelfsprekend gaan de auteurs ook in op de beleidsaspecten rond internationale migratie.
Over Karima Kourtit
Karima Kourtit is assistant professor bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit (OU) in Heerlen. Ze is bij het Center for Actionable Research van de Open Universiteit (CAROU) de hoofdonderzoeker (PI) van het Smart Cities & Data Analytics programma. Daarnaast is ze 'executive director' van de regional science academy.
Het boek The Economic Geography of Cross-Border Migration is samengesteld door Karima Kourtit, Bruce Newbold, Peter Nijkamp, en Mark Partridge en is verschenen bij Springer in 2021.